Det kan vara skönt att inte äga sin lägenhetet, tycker skribenten.
Det kan vara skönt att inte äga sin lägenhetet, tycker skribenten. Bild: Karl af Geijerstam

Det är inte alltid bäst att äga bostad

Det finns ingen naturlag om prisstegringar

ANNONS

Replik till signaturen SAB om att äga sin bostad 7 december

LÄS MER:Tjäna pengar på ditt boende i stället!

Många pläderar för att få folk att köpa sin bostad, men alltfler hushåll klarar inte av att binda sig i decennier till en bostad på grund av osäkerhet på arbetsmarknaden.

Staten och kommuner borde också satsa på en ny typ boendeform, där individen kan äga 49 procent av bostaden.

Signaturen SAB skriver att prisstigningen gör att hyran "försvinner". För det första: Det finns ingen garanti att ”hyran” försvinner då det är många faktorer som påverkar.

Exempelvis: Köpte någon sin bostad för tjugo år sedan för 3,5 miljoner kronor, och hen säljer den för 4,4 miljon kronor idag. SCB:s prisomräknare visar att dåtidens pengavärde motsvarar cirka 4,5 miljoner idag. Därmed borde hen inte beskattas för den fiktiva vinsten. (Därför är det många äldre som tvingas bo kvar i sina villor istället för att hyra eller köpa en mindre, nyproducerad lägenhet).

ANNONS

En annan dold, stor kostnad att bo i villa är kostnaden att vara projektledare vid underhåll och renovering, vilket hyresgäster slipper och man kan använda den begränsade tiden och orken för skapa sitt magnum opus för byrålådorna. Inte nog med det, risken är stor att man drabbas av svår stress när hantverkaren inte gör sitt jobb.

Bor man i traditionell hyresrätt, har den professionella hyresvärden en armé av jurister, byggingenjörer, tekniker med flera som kan handskas med hantverkarna. Sinnesfrid är guld värd!

För andra : Även under brinnande högkonjunktur under de gångna åren fanns det många som förlorade sina pengar när de sålde sina bostäder i bra områden. Det finns ingen garanti alls att i framtiden prisstegringar kommer lika höga som de gångna åren då räntor, skatter och övriga boendekostnader ökar samt osäkerhet på arbetsmarknaden.

Att alltfler tvingas betala välfärden två gånger via olika privata försäkringar och de egna dyra åtgärderna då välfärden fortsätter att försämras decennier framåt, påverkar förstås hushållets förmåga att välja boende och/ eller skaffa sig barn eller behålla sin hälsa. (Se även: Svend Dahl: ” När medelklassen faller följer den liberala demokratin med" 25 december 2016 och Catarina Kärkkäinen (SvD): ”Hälften av oss borde inte plugga” 15 augusti 2019).

ANNONS

Sist : Givet ovan förutsättningar är det därför viktigt att fundera noggrant innan man köper sitt boende där den framtida arbetsmarknaden finns och som inte ligger i städer där själlösa orcher dansar i träden.

IGGI