Bygge av bostäder.
”Statistiken visar tydligt att Sverige har den absolut högsta byggkostnaden per byggd kvadratmeter boyta inom hela EU”, skriver Sven-Arne Thorstensson. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Det är våra skyhöga byggkostnader som är problemet

Just nu kan vi följa en slags pseudodebatt om hur man ska få i gång bostadsbyggandet och öka rörligheten på bostadsmarknaden genom att diskutera marknadshyror i stället för att peka på att byggkostnaderna har över lång tid tillåtits bli allt för höga i Sverige.

ANNONS

Ansvariga för detta är till största delen en stor mängd politiker som suttit av tiden i allmännyttans styrelserum, men även som styrelseledamöter inom HSB och Riksbyggen.

De bär det tyngsta ansvaret för att ingen ens försökt bromsa de skenande byggkostnaderna.

Just detta är bevis nog på att dessa politiker tappat kontakten med verkligheten och försöker nu lösa gamla problem med nya lagar och täcka över egna brister.

LÄS MER:Magnus Jacobsson (KD) om misstroendet: Väldigt konstigt av V

Statistiken visar tydligt att Sverige har den absolut högsta byggkostnaden per byggd kvadratmeter boyta inom hela EU och skillnaden är så mycket som 20–40 procent högre här, än i jämförbara länder.

Bit för bit har slöa politiker lagt grunden för detta och samtidigt förblindats av värdetillväxten på fastighetsmarknaden.

ANNONS

För det är den så kallade ”allmännyttans” egen oförmåga att vara en bra beställare som har givit utrymme till alltför höga byggkostnader och den politiska inkompetensen har under tiden låtit byggindustrin tjäna miljarder på kostnadslägen.

I kölvattnet av de höga byggkostnaderna har även samhället egna pålagor, ofta via så kallad goldplating av byggnormer och orimliga plan- och tillståndsprocesser.

LÄS MER:Fabler och påhitt om fri hyressättning

I dag ligger produktionskostnaden för en hyresrätt vid försäljning på drygt 40 000 kronor per kvadratmeter vilket ger ett pris på 3,2 miljoner för en trea på 80 kvadratmeter. Den som jobbat nära byggbranschen ser direkt att detta är en orimlig nivå. En nivå som bromsar byggandet mångt mycket mer än behovet av att kunna ta ut högre hyror på marknaden.

Om man jämför med Tyskland, så klarar de att bygga motsvarande lägenheter för under 30 000 kronor per kvadratmeter vilket ger ett pris på mindre än 2,4 miljoner för samma lägenhetstyp.

Det är i detta som problemet ligger och ansvaret vilar tungt på allmännyttans bostadsbolag som över tid inte haft förmågan eller intresset att producera bostäder till rimliga kostnader.

LÄS MER:Nej till kraftigt höjda hyror och mindre i plånboken

Nu försöker man diskutera hur man sminkar den ”gris” man själv fött upp genom att kunna ta mer betalt för trynet…

En rimligare diskussion vore hur vi ska få ner byggkostnaderna till under 30 000 kronor per kvadratmeter.

ANNONS

Men där tar den politiska kompetensen slut…

Sven-Arne Thorstensson

Företagare Munkedal