Det behövs inte någon akademisk examen för att passa barn

Maj-Britt Jonasson: Man kommer långt med sunt förnuft.

ANNONS

Vi vill att våra barn ska ha det bästa av allting. Med andra ord, de bästa förutsättningarna för ett bra liv. Vi måste dock med fasa se hur undervisningssystemet håller på att kollapsa. Det börjar med förskolan. Personalbristen är skriande och de som är kvar får allt större arbetsbörda.

Hur vore det att stänga ner förskolorna! Låta föräldrar ta hand om sina småttingar själva fram till skolåldern. Med dagens höga standard låter det sig inte göras. För att passa barn behövs ingen högre utbildning. På min tid efter avslutad skolgång (1940-tal) efter sjätte eller sjunde klass, var det populärt att jobba som barnflicka. I dagens läge har vi många skoltrötta skolungdomar som mer än gärna skulle vilja jobba med barn. De har nyss varit barn själva och kan hjälpa barnen på deras egen nivå. Dessutom få egna pengar som komplement till barnbidraget. Man kan gå så långt att man sätter upp förskolehjälp på schemat!

ANNONS

Inte behövs det någon akademiskt examen för att passa barn! Det har gått troll i dessa krav på högre utbildningar inom barnomsorgen. Man kommer långt med sunt förnuft. Märk att genom åren har familjerna själva skött om sina småttingar tills riktiga skolan började!

Måste verkligen ett barn kunna läsa när det är fem år?

Här citerar jag en skrift från riksdagen, www.riksdagen.se: Enligt folkskolestadgan 1842 skulle varje socken på landsbygden och varje stadsförsamling ha minst en skola med ”vederbörligen godkänd lärare”. Men det var brist på både lokaler och behöriga lärare och många barn hade lång och besvärlig väg att gå till skolan.

Flera föräldrar protesterade mot folkskolan. De menade att barnen behövde hjälpa till med familjeförsörjningen och arbetet hemma, inte gå i skolan.

Maj-Britt Jonasson

Man kommer långt med sunt förnuft, anser skribenten.

ANNONS