Kommunfullmäktiges ordförande Elving Andersson (C) får fortsatt hård kritik av förre partikamraten Torsten Torstensson.
Kommunfullmäktiges ordförande Elving Andersson (C) får fortsatt hård kritik av förre partikamraten Torsten Torstensson. Bild: Edvin Bergström

Det behövs oerfarna och obekväma politiker

Det är ju hedrande att förre riksdagsmannen och tillika kommunfullmäktiges ordförande i Uddevalla tar sig tid att svara på min insändare. Problemet är bara att han i vanlig ordning inte bemöter orsakerna till att ett flertal personer har valt att lämna partiet eller hur hans beteende skadat partiet i Uddevalla.

ANNONS

Replik till Elving Andersson 3 maj

LÄS MER:Att inte få gehör för sin uppfattning är en del av demokratin

I stället kritiseras undertecknad för att inte följa majoriteten av medlemmarnas åsikter. Det kallas hos gemene man att kasta sten när man sitter i glashus. Jag vill, som exempel, återigen lyfta den så kallade Omnibus-affären där samtliga närvarande medlemmar på ett gruppmöte, utom Elving Andersson, beslutade att vi skulle rösta emot att genomföra affären. Han till och med ombads av kretsordföranden att inte gå på fullmäktigemötet om han hade en annan åsikt. Hur det gick med det vet vi alla om vid det här laget, han trixade igenom affären.

Att inte följa Anderssons åsikter i fullmäktige är en rättighet som alla invalda har så länge som att man i god tid meddelat partiet en avvikande åsikt. Denna möjlighet har jag utnyttjat vid några tillfällen bland annat vid votering om gruppledararvodet och avtalet om Kärranäsvägen. Att kunna ha en avvikande åsikt i frågor i en folkvald församling måste vara ett tecken på att demokratin fungerar, inte tvärtom som Andersson påstår.

ANNONS

LÄS MER:Kritiken efter C-avhoppet: ”Han har inte försökt påverka partiet”

Om alla ledamöter strängt skulle följa partipiskan kan man undra varför fullmäktige består av 61 ledamöter. Det torde väl räcka med att gruppledarna kommer till mötet och att man har en procentuell maktfördelning i förhållande till valresultatet. Då skulle dessutom kommunen kunna spara in ett stort antal kronor varje år. Nej, demokrati är att kunna stå upp för sina åsikter och argumentera för desamma, annars har vi skendemokrati. Tyvärr har Andersson aldrig klarat av att det kan finnas andra åsikter än hans egna, till och med när han står ensam om sina åsikter i partiet.

Även om Elving Andersson och ett flertal ur det politiska etablissemanget inget hellre vill än att man ska följa en partilinje, även om man tycker något annat, så är jag övertygad om att väljarna gärna ser att det finns oerfarna politiker, som jag själv, som vågar sticka ut näsan och vara lite obekväma när det behövs. Därför kommer personkryssen att vara ännu viktigare i framtiden.

Centerpartiet har under några år propagerat för lyssnandet och samtalet som en väg att nå väljarna. Centerledarna i allmänhet och Elving Andersson i synnerhet kanske skulle börja tillämpa detta internt i partiet först så kanske fler hade låtit bli att hoppa av.

ANNONS

Torsten Torstensson

numera oberoende ledamot av kommunfullmäktige

LÄS MER:Odemokratiskt och uselt ledarskap ligger bakom mitt avhopp