"När halva Sveriges ungdomskader numera går på universitet och högskolor är det dags att lyfta blicken”, skriver Christer Ahlman.
"När halva Sveriges ungdomskader numera går på universitet och högskolor är det dags att lyfta blicken”, skriver Christer Ahlman. Bild: Veronica Johansson/SvD/TT

Det får aldrig vara nog med granskning

”Nu får det vara nog med granskning” tycker en Eva som dock själv granskat kommunens tjänstemän och förtroendevalda och kommit fram till att de är duktiga. Vid de institutioner som producerar bäst kunskap i Sverige är det tvärtom.

ANNONS

Svar till Eva

LÄS MER:Nu får det vara nog med granskning

Stora kunskapsproduktioner delas ofta upp i mindre delar vilka var och en granskas och kritiseras vid olika seminarium. Ju kunnigare kritiker man kan dra till sig desto bättre respekt för produkten. Ju namnkunnigare människor som kan ställa sig bakom slutproduktionen desto mer respekt inger arbetet. I dessa fall framträder granskarna med både fullständiga namn och titlar.

Granskaren Eva anser också att man bör lära av sina misstag. Detta är en floskel som bland annat användes av svenska politiker efter tsunamikatastrofen. Ett sätt att slippa sådant lärande i efterskott är att kunskapsproduktionen sker på ett vis som gör att man kan beskriva, förklara och sist men inte minst förutsäga vad som kan inträffa vid alternativa handlingar eller uteblivna handlingar. När halva Sveriges ungdomskader numera går på universitet och högskolor är det dags att lyfta blicken. Att sluta lyssna, klia varann på ryggen eller niga och bocka har skickat allt för många kommunalråd i vår region till elefantkyrkogården.

ANNONS

Christer Ahlman

ANNONS