Skola. En palestinsk flickskola finansierad av UNWRA.
Skola. En palestinsk flickskola finansierad av UNWRA.

Det mesta av biståndet till Palestina går till skolor

"UNWRA-skolorna är ett israeliskt hatobjekt och svenska medlöpare faller in i kören utan att reflektera"

ANNONS

Replik till Henrik Sundström 12 maj

LÄS MER:EU och Sverige måste stoppa biståndet till den palestinska myndigheten

Henrik Sundström ondgör sig över EU:s bistånd till palestinierna i Bohusläningen 12 maj. Upprinnelsen är Mahmoud Abbas förfärliga och antisemitiska uttalande härom veckan om Förintelsens offer. Abbas uttalande är inte acceptabelt och kan inte ursäktas.

Henrik Sundström har aldrig upprörts över israelernas markstölder på Västbanken. Då är advokat Sundström tyst. De israeliska markstölderna är väldokumenterad sedan många år. Herr Sundström är en intressant kandidat till riksdagen. Det torde väl vara samma rätt till enskilt ägande i Sverige som på Västbanken? Rätten att få försörja sig själv gäller väl där som här?

Henrik Sundström hävdar att EU villkorslöst stödjer palestinsk terror. Vilka konkreta källor har du för ditt påstående? Hur ser penningflödet ut i praktiken? Många så kallade israelvänner upprepar detta påstående så det framstår som en sanning för somliga. Det är sant att Palestinska myndigheten fortsätter betala ut pengar till fängslade, ett system som Saddam Hussein införde. Men att därmed påstå att svenskt/EU-bistånd är en del i detta är inte sant.

ANNONS

Vad jag känner till går det mesta biståndet till FN:s skolor, UNWRA-skolorna för flyktingar på Västbanken. En del av biståndet går till demokratiutveckling, att skapa politiskt mångfald på Västbanken. UNWRA-skolorna är ett israeliskt hatobjekt och svenska medlöpare faller in i kören utan att reflektera.

Det är lätt att sitta på läktaren i Sverige på lagom avstånd från verkligheten och påstå “fakta”. Följ Följeslagarprogrammets hemsida där ögonvittnen berättar om vardagen för israeler och palestinier på ockuperat område.

Karl-Göran Sundvall

ANNONS