Asylsökande ser ut genom ett fönster på ett flyktingboende.
"Det är inte invandringens fel att det bulldoftande folkhemmet så som vi minns det förändrades", skriver Rickard Joelsson-Wallsby (V). Bild: Fredrik Sandberg/TT

Det var inte ensamkommande barn som stängde byskolor

Socialdemokraterna försöker tävla med högern om vem som kan framstå som bäst på att kränka mänskliga rättigheter. Vem som ska vara hårdast mot människor i nöd. Det är en farlig och mycket olycklig utveckling.

ANNONS
|

När Moderaterna 2015 föreslog bland annat tillfälliga uppehållstillstånd så var migrationsminister Morgan Johansson mycket upprörd efter att han besökt ett flyktingläger i Libanon och där mött en stor misär. ”Då är vi ju inte längre människor”. ”Då är vi något annat”. Om man genomförde Moderaternas förslag ansåg alltså Morgan Johansson 2015.

Så nu när Socialdemokraterna vill gå ännu längre när det gäller att anpassa till extremhögern och rasisterna så frågar jag mig: Vad är Morgan Johansson och Socialdemokraterna nu? Ärligt talat så vet jag verkligen inte svaret på denna fråga och det är olyckligt att frågan behöver ställas. En sak är jag dock säker på.

ANNONS

Det är inte invandringens fel att det bulldoftande folkhemmet så som vi minns det förändrades. Det var inte kurderna som flyttade industrierna till låglöneländer. Det var inte palestinierna som stängde post- och bankkontoren eller flyttade statliga jobb till städerna. Det var inte somalierna som sålde ut apoteken och privatiserade sönder landets järnvägsunderhåll. Det var inte Syrierna som genomförde försämringarna i sjukförsäkringssystemet. Och det var faktiskt inte ensamkommande barn från Afghanistan som lade ner byskolorna och sänkte a-kassan. Vänsterpartiet står fast vid en human flyktingpolitik. Det är vi stolta över men tyvärr är vi i dag ensamma om det.

Rickard Joelsson-Wallsby (V)

Vänsterpartiet Uddevalla

ANNONS