Man bär munskydd i matbutik.
”Visst, jag kan ju hålla med om att första gången jag gick in på Ica med munskydd så kändes det som om alla tittade på mig, men efter ett par gångers användande var det naturligt”, skriver signaturen Hannibal. Bild: Isabell Höjman/TT

"Die dummen Schweden" – kanske ligger det något i det

Nu har vi varit inne i pandemin i över ett år och matas varje dag med information om vad vi ska tänka på, att hålla avstånd, tvätta händerna, använda munskydd och mycket mer.

ANNONS

Jag har själv använt munskydd när jag besöker livsmedelsbutiker, åker kollektivt och liknande sedan slutet av mars månad förra året. Måste säga att det fascinerar mig att så pass många inte alls tycks ha en tanke på att skydda sig själva eller andra och visst, det tvistas en del om nyttan av munskydd men jag kan i vilket fall inte tänka mig att det ökar risken att drabbas av covid-19.

I de flesta andra europeiska länder kommer du inte ens in i butiker utan munskydd men här i Sverige har vi ett annat tänk.

LÄS MER:Hög smittspridning i Sotenäs oroar inför sommaren

Är det så att det ligger någonting i benämningen ”die dummen Schweden” eller är det bara så att vi svenskar är så mentalt inställda på om det händer oss något så tar någon annan hand om mig.

ANNONS

Jag läste i samband med att man införde krav i kollektivtrafiken om munskydd några intervjuer med människor som inte använde munskydd och någon hade svarat att man inte kände sig bekväm med munskydd. Frågan är hur bekvämt det varit att bli tillkopplad en respirator, för det är ju det som är det lömska med viruset, det kan drabba vem som helst och då i olika grad.

Visst, jag kan ju hålla med om att första gången jag gick in på Ica med munskydd så kändes det som om alla tittade på mig, men efter ett par gångers användande var det naturligt även om man kan känna ibland att folk tar ett steg åt sidan när man kommer in med munskydd.

LÄS MER:Sätt oss i karantän så vi får en riktig student!

Även om vi förhoppningsvis går mot bättre tider så tänk lite konsekvenser för dig själv, dina anhöriga och naturligtvis för alla som jobbar inom vården som säkert är trötta på att se människor som inte bryr sig utan i stort lever som vanligt i skuggan av pandemin.

Hannibal