Digitala samhället gör oss allt mer sårbara

Vi läste hur Liseberg trots allt kommer köra med all julbelysning i vinter. Man tycks inte förstå att det inte handlar om kostnad utan tillgång, menar signaturen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I takt med att allt mer i samhället digitaliseras så blir vi alla mer och mer sårbara. Senaste veckorna har vi exempelvis kunnat läsa att elever i Uddevalla kommun fått personuppgifter hackade ur en skolapp.

47000 elever i Göteborg fick sina uppgifter hackade ur en lärapp. Naturvårdsverket fick hemsidan hackad och som vanligt kan vi ofta läsa att kunder hos exempelvis Nordea eller Swedbank inte kan använda sina bankkort eller att swish ligger nere.

För något år sen fick i praktiken alla Coop-butiker hålla stängt då det datasystem man tillsammans med många andra användare hade hackats och då hjälper det inte ens om kunderna har kontanter. Vi har styrts så vi nästan helt blivit beroende av mobilen och ständig uppkoppling mot internet.

ANNONS

En bekant som ska flytta har av kommunen fått besked att vare sig hemtjänst eller trygghetslarmet behöver en nyckel då man låser upp med mobilen. Anmärkningsvärt med tanke på vilka risker det innebär att förlita sig på digital teknik. När någon larmat så står man där med mobilen i hand och inte kommer in för tekniken inte vill.

Vi står också i en situation där det beroende på hur vintern utvecklar sig, riskerar få stunder där vi som elkunder helt enkelt kan bli bortkopplade några timmar. Vad innebär detta för alla portlås där personer utan nycklar behöver komma in med sina mobiler.

Vi läste hur Liseberg trots allt kommer köra med all julbelysning i vinter. Man motiverade detta med att man dels hade ett fast elpris så kostnaden skulle inte öka och såg de på antalet besökare så blir förbrukningen per person inte så hög i förhållande till den fina julstämning belysningen ger.

Man tycks inte förstå att det inte handlar om kostnad utan tillgång. Hjälper inte hur mycket pengar man har att använda om varorna är slut.

Realist

ANNONS