Referee Daniele Orsato shows a red card to Sweden's Marcus Danielson, not pictured, during the Euro 2020 soccer championship round of 16 match between Sweden and Ukraine at Hampden Park in Glasgow, Scotland, Tuesday, June 29, 2021. (Robert Perry/Pool Photo via AP)  XMB150
Daniele Orsato ger rött kort till Marcus Danielson. Bild: Robert Perry

Domaren blir en marionett, styrd av maskinerna

Behöver vi fysiska domare och linjemän på våra fotbollsmatcher i framtiden?

ANNONS

Det kan man undra över och kanske något för våra många experter att grunna på efter att nu följt EM och sett avgörande matchhändelser avgöras efter videogranskning. Domarens och linjemännens okulära bedömning har dömts bort utan appell.

Domaren blir nog i framtiden en marionett som vidarebefordrar en artificiell och virtuell bedömning och beslut av en händelse, och som inte tycks kunna överklagas. Linjemännen kan tas bort för offsidebedömning och vem som slog ut bollen och vem som skall ha inkastet. Det ses på videon och beslutet blåses ut av marionetten.

Eftersom nu även experterna ringar in varje spelares förehavande på plan, så kanske även dessa kan övertas av en virtuell analysfunktion och läsas ut i en pratbubbla i videobilden?

ANNONS
Gunnar Persson, Orust.
Gunnar Persson, Orust. Bild: Ingvar Spetsmark

Är det så vi som älskar fotboll live vill ha det i framtiden, där den artificiella intelligensen även invaderat fotbollen, och kan den utvecklingen hejdas? Undrar man som älskade fotbollen även på Gunnar Nordahls tid med okulär bedömning och beslut på plats med mänskliga domarmissar, på samma sätt som spelarna gör sina misstag och felbedömningar. Det blir säkert mindre gnäll på domare och linjemän, men frågan är om fotbollen blir bättre och roligare?

Gunnar Persson

Kastet, Stillingsön

ANNONS