Elkrisen - ett självförvållat politiskt dunderfiasko

Orsakerna ligger betydligt längre bort i tiden, menar skribenten.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Den avgångna regeringens försök att bortförklara den energikrisen som uppstått med hänvisning till Putins anfallskrig mot Ukraina, är i grunden falskt. Orsakerna ligger betydligt längre bort i tiden. I min insändare den 11 juni 2022 "Omdömeslösa och kostsamma krav från MP" beskrivs de enorma kostnader, som regeringen Löfven förorsakat landet genom att genomdriva MP:s många krav för att behålla makten. Ett av dem var kärnkraftens avveckling. Effekterna är svårmätbara, men sammantaget rör det sig om hundratals miljarder i skrotade investeringar, bristsituationen på elkraft med skyhöga kostnader för all kommunal och statlig verksamhet, näringsliv och alla medborgare.

Allt påverkas och inflationen har inte nått sådana höjder på 30 år. Bostadsbyggandet är i kris och det råder stor osäkerhet bland företag att vilja investera i utbyggnad eller nya projekt. Det tål att upprepas, att den avgångne statsministerns uttalande klingar falskt: "Den kommande regeringen har ett gott utgångsläge tack vare det arbete, som Socialdemokraterna har gjort."

ANNONS

Den energikris, som vi nu befinner oss i, har under lång tid beskrivits av allt fler med stor kunskap inom området, såsom professorer, akademiker och journalister. Ett par intressanta artiklar i en ny tidning, Epoch Times, har fastnat på min näthinna. Den ena är daterad 13 oktober, författad av Lotta Gröning och benämnd "Elkrisen - ett politiskt fiasko" och den andra 20 oktober "Ett självförvållat energifiasko" författad av Tege Tornvall.

Hans artikel grundar sig på uttalanden av fysikprofessorn Jan Blomgren. Här följer ett par korta citat:

Lotta Gröning: "Det är närmast genant av politikerna att skylla krisen på Putin". "Den svenska elkrisen är ett av de största fiaskon vi har tvingats uppleva".

Jan Blomgren: "Både vi och Tyskland skulle klara oss utan rysk gas om vi hade lämnat våra kärnkraftverk i fred". "Parisavtalet om minskade utsläpp av koldioxid är nu historia för tyskt vidkommande". "Så förstörde vi världens bästa energisystem". Ett uttalande i sin kritik mot svensk energipolitik.

Lennart Svensson

ANNONS