Eneroth, ta ditt ansvar för tågkaoset

Det är oerhört allvarligt att tågförseningar var rekordhöga förra året.

ANNONS

Varje dag är hundratusentals människor och vår industri beroende av tågtransporter som fungerar. För att hela Sverige ska kunna leva och jobben växa till måste man kunna lita på att tågen kommer och går i tid. Det gör de inte idag.

Det är oerhört allvarligt att tågförseningar var rekordhöga förra året. Runt om i landet står människor på perronger och fryser medan de väntar på försenade tåg. Moderaterna kräver att regeringen ser nyktert på frågan, det är kris på svensk järnväg. Resenärer och företag drabbas hårt av ständiga förseningar. Infrastrukturminister Tomas Eneroth och regeringen är ytterst ansvariga för att det ser ut som det gör men duckar sitt ansvar. Inte minst blev detta tydligt när Eneroth tackat nej till en debatt mot mig i frågan den 6 februari.

ANNONS

Trafikverkets statistik är glasklar. Följden av att en socialdemokratiskt ledd regering nu styrt landet i fyra år är att förseningarna ökat. Totalt blev tågen över 62 000 timmar försenade förra året, en skrämmande hög siffra. Så stora förseningar har det bara varit en gång under hela 2000-talet.

Trafikverket menar att brister i järnvägsanläggningen är den största anledningen till de ständiga förseningarna. De säger också att det kommer ta flera år innan vi ser några förbättringar, i värsta fall kan det till och med först bli sämre. Det är helt enkelt en oacceptabel utveckling – tågkaoset måste lösas här och nu.

Politik handlar om att prioritera. Trots att Stefan Löfven höjde skatten med 60 miljarder kronor under förra mandatperioden står tågen fortfarande stilla. Det här håller inte, samhällskontraktet bygger på att hårt arbetande medborgare kan lita på att våra höga skatter finansierar ett samhälle, i det här fallet en järnväg, som fungerar.

Moderaterna kräver att infrastrukturministern tar tag i järnvägens organisatoriska problem så att fler tåg kan gå i tid. Det handlar bland annat om en tydligare styrning av Trafikverket och en bättre långsiktig planering av underhållsinsatser.

Vi satsar på att bygga ut med nya spår och ökar järnvägsunderhållet. Men det viktigaste för oss är att infrastrukturen måste fungera här och nu – inte först på 2040-talet eller än värre, långt senare.

ANNONS

I valrörelsen 2014 lovade Socialdemokraterna att tågen skulle gå tid om de fick makten. Resultatet blev ett rejält misslyckade och ökade förseningar. Sverige behöver en regering som inte skyller ifrån sig utan tar sitt ansvar och agerar för att tågen ska gå i tid.

Jessica Rosencrantz (M)

Riksdagsledamot