Douma.
Douma. Bild: Hassan Ammar

Enligt FN-stadgan är krig olagligt

Johnny Kristoffersen (K): "Har USA alltså rätt att bomba landet?"

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Replik till Ledare 25 april

Om Syrien skriver Karl af Geijerstam att kemvapen "bortom möjligt tvivel" har använts av syriska trupper, det finns "inget annat trovärdigt scenario". Då har USA alltså rätt att bomba landet?

Läs FN-stadgan. Den antogs vid krigsslutet 1945. Den gäller ännu. I Kapitel VI (Fredlig lösning av tvister) kan man läsa: "I varje tvist, vars fortbestånd är ägnat att sätta upprätthållandet av fred och säkerhet i fara (är lösningen) förhandlingar, undersökningsförfarande, medling, förlikning.eller genom andra fredliga medel". Enligt stadgan är krig alltså olagligt.

LÄS MER:Assadregimen skyr inga medel för att behålla makten

Hur blev det med "undersökningsförfarande" i Douma? Skulle det sabba upplägget att avsätta Assad? Borde inte syrierna själva få bestämma styrelse utan inblandning utifrån? Jag börjar känna en dålig lukt från 1948.

ANNONS

När FN-s deklaration om mänskliga rättigheter antogs ägde(!) åtta länder i väst femtio kolonier. Har de länderna nu ens formell frihet när det til syvende og sidst ändå är Väst som bestämmer vem som skall bestämma? Man behöver inte undersöka. "Bortom möjligt tvivel" ju!

Johnny Kristoffersen

Kommunistiska Partiet, Lysekil

Svar:

De franska myndigheterna har analyserat videor, foton och vittnesmål publicerade i samband med artikeln, på traditionella och sociala medier. Slutsatsen är att den syriska regimen är ansvarig och att attacken är i linje med regimens taktik och strategi. Jag litar mer på Frankrikes bedömningar än de alternativa fakta som kommer från Ryssland. (Rapporten finns på www.diplomatie.gouv.fr)

Karl af Geijerstam

ANNONS