Hästen har en utpräglad flyktinstinkt, blir den rädd för något den inte känner igen är risken stor att den löser problemet genom att fly.
Hästen har en utpräglad flyktinstinkt, blir den rädd för något den inte känner igen är risken stor att den löser problemet genom att fly.

Ett bygge kommer medföra stora störningar

Om det är på det här sättet som Anna-Lena Heydar ser problemet med motsättningarna mellan tennis och ridning i Ljungskile, då är det lågt vatten. Om samhällsbyggnadsnämnden majoritet har samma uppfattning är det snarare en katastrof, för man bortser helt från problemets kärna.

ANNONS

Svar till

Anna-Lena Heydar 16 juli

LÄS MER:Dialogen med föreningarna ska fortsätta

Det är inte fråga om bygglov eller ej, det är fråga om att hästar, levande djur, är inblandade.

Det glömmer Anna-Lena Heydar. Hon förmedlar bara en verklighetsfrånvänd politisk ordmassa. Jag rekommenderar nämnden att sätta sig in i den vardagsnära problematiken. Det finns gott om läroböcker om hästar för nybörjare att läsa.

Det hela har dessutom blivit en batalj mellan motionsverksamhet för välbeställda medelålders män, och kanske kvinnor, och fritidsverksamhet för unga flickor. Vart tog Socialdemokraternas löfte om att stödja ungdomsidrotten för unga flickor vägen? Men det kanske bara gäller fotboll?

Jag upprepar, hästen, vår kära häst, som bidragit så mycket till vårt samhälle, är ingenting som man ställer ifrån sig i garderoben när man ridit färdigt. Padelracketar kan man ha där, men inte hästar. Hästen kräver tillsyn 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, året runt.

ANNONS

För att kunna lösa detta har vi bland annat något som kallas för stall, det vill säga hästens bostad. Där kan vi lämna den att vila några timmar på natten i lugn och ro, men resten av dygnets timmar krävs uppsikt av kompetent personal.

Hästen har dessutom en utpräglad flyktinstinkt, blir den rädd för något den inte känner igen är risken stor att den löser problemet genom att fly. Då vill man inte komma i kläm. Risken att det drabbar någon utomstående finns, men finns i högre grad för ridklubbens besökare, medlemmar och personal.

LÄS MER:Klart: Omdebatterade padelhallen i Ljungskile beviljas bygglov – igen

I vardagslag är mestadels allt lugnt och fungerar som det ska, men bryts rutinerna är osäkerheten där direkt. Invanda rutiner, kompetent personal och lugn miljö omkring stallområdet är ett måste för att det ska fungera.

Så vi kanske ska bena ut störningsmomenten med trafik, folk i rörelse, maskiner, ljud från arbeten med mera innan vi börjar dela ut bygglov till höger och vänster.

Om nu bygget av tennisföreningens padelhall blir av kommer det att medföra stora störningar för ridklubbens verksamhet.

Om bygget slutförs lär trafiken på den redan nu överbelastade Skarsjövägen öka, både genom bostadsområdena längre ner i backen och upp förbi ridklubben. Har samhällsbyggnadsnämnden över huvud taget reflekterat över det?

ANNONS

Hela denna problematik började när tennisföreningen ställde ridklubben inför fullbordat faktum, någon dialog på lika villkor har mig veterligt inte ägt rum. Reaktionerna mot tennisföreningen är stora. Den genomgående uppfattningen är att man mer eller mindre ”gjort bort sig”.

Min uppfattning är solklar. Skrota padelhallsbygget. Så kanske tennisföreningen kan återställa något av sitt renommé. Vi har tillräckligt med banor i Ljungskile ändå.

Blir bygget av är risken stor att ridklubben tvingas lägga ner verksamheten.

Björn Tellow

auktoriserad ridlärare sedan 1980