"En utbyggnation av det slag Preem hade tänkt sig hade kraftigt ökat utsläppen av växthusgaser och helt omöjliggjort Sveriges chanser att nå Parisavtalet", skriver Emma Nohrén och Ulrika Frick från Miljöpartiet.
"En utbyggnation av det slag Preem hade tänkt sig hade kraftigt ökat utsläppen av växthusgaser och helt omöjliggjort Sveriges chanser att nå Parisavtalet", skriver Emma Nohrén och Ulrika Frick från Miljöpartiet.

Ett glädjens besked från Preem – nu har vi en framtid att längta till

Beskedet att Preem drar tillbaka sin ansökan om utbyggnation i Lysekil är ett glädjens besked. En utbyggnation av det slag Preem hade tänkt sig hade kraftigt ökat utsläppen av växthusgaser och helt omöjliggjort Sveriges chanser att nå Parisavtalet.

ANNONS

Under rådande klimatkris är det helt orimligt att nyinvestera i fossil infrastruktur! Det är dessutom ett ekonomiskt vansinne, då fossila bränslen knappast hör framtiden till. Alla farhågor om att Preem skulle flytta verksamheten utomlands om regeringen sa nej till deras ansökan kom också på skam – Preem säger själva att den helt enkelt inte är lönsam.

LÄS MER:Preem drar tillbaka ansökan om utbyggnad av Preemraff

I MP+S-regeringens budget för 2021 fortsätter satsningar på bland annat förnybar energi och en hållbar industri. Nu skärps kraven på att blanda in mer hållbara biodrivmedel i bensin och diesel, resultatet blir mer förnybart i tanken oavsett du vill det eller inte. Samtidigt investeras det i fortsatt digitalisering av fordonsflottan. Vi satsar på innovationer för fossilfrihet, gröna kreditgarantier och breddar industriklivet. Allt för att ställa om industrin i hållbar riktning. Det är en grön ekonomisk politik som skapar förutsättningar för kloka investeringar och som lägger grunden för ett fossilfritt samhälle.

ANNONS

Marknaden styrs av de politiska beslut vi fattar på lokal, regional, nationell, europeisk och global nivå. Miljöpartiet kommer alltid stå upp för de beslut som krävs för att vända klimatkrisen och för en framtid som ger samma förutsättningar för de generationer som kommer efter oss.

LÄS MER:Preem-vändning förvånar i Lysekil

Klimatkrisen sker här och nu. Årets sommarmånader hör till de varmaste globalt någonsin. Svalbard slog i juli värmerekord. Arktis hade mitten av sommaren en rekordlåg isutbredning. Kalifornien har värmerekord och årets skogsbränder är de kraftigaste någonsin. Verchojansk i Norra Sibirien fick under midsommarhelgen den högsta temperatur som någonsin uppmätts norr om polcirkeln. Det är allvar nu. Utsläppen måste ner. Regeringens budget ger oss alla förutsättningar att bli världens första fossilfria välfärdsnation. En framtid att längta till.

Emma Nohrén

ordförande Miljöpartiet Västra Götaland

Ulrika Frick

regionråd Miljöpartiet Västra Götaland

LÄS MER:Tekniken och ekonomin förändrade ekvationen för Preem

LÄS MER:Preems besked oväntat – men utbyggnad kan fortfarande bli av

ANNONS