Lägenheter.
”Centerpartiet har kommit överens med regeringen om att införa fri hyressättning i nyproduktion eftersom det kommer att leda till ökat byggande”, skriver Fredrik Christensson (C). Bild: Lasse Edwartz

Fabler och påhitt om fri hyressättning

Replik till Lars-Olof Laxrot (V) med flera 11 juni.

ANNONS

LÄS MER:Nej till kraftigt höjda hyror och mindre i plånboken

Fri hyressättning innebär att hyresgästen och värden fritt kan komma överens om hyran, utan att blanda in intresseorganisationer. Några förslag på att införa marknadshyror för hela beståndet finns inte. Den kommande reformen berör enbart nya lägenheter, som upplåts från och med juli 2022 och då inte ens alla dessa.

Därmed kunde vi avsluta diskussionen, eftersom påståenden om vilka som ”drabbas” i Uddevalla och hur mycket, bygger på fabler, påhitt och avsiktliga lögner som sprids av bland annat Vänsterpartiet.

Centerpartiet har kommit överens med regeringen om att införa fri hyressättning i nyproduktion eftersom det kommer att leda till ökat byggande. Fler kommer kunna byta upp sig till en modernare lägenhet och därmed frigörs äldre hyresrätter så att unga kan skaffa sig en bostad med överkomlig hyra. På många håll kommer det vara intressantare att bygga hyreslägenheter än bostadsrätt.

ANNONS

LÄS MER:Så mycket kan Uddevallabornas hyror höjas

Det förslag som regeringen skickat ut på remiss innehåller ett starkt besittningsskydd och begränsningar av de årliga hyreshöjningarna som innebära att de följer kostnadsutvecklingen – KPI. Hyresvärden kan således inte bestämma vad din lägenhet ska kosta varje månad.

Vi tror att nya lägenheter som tillkommer i ett område minskar segregationen. Ett varierat utbud av storlekar och standard, behövs för att människor ska stanna kvar och låta sig integreras. Det är ett betydligt större problem att så många står utanför bostadsmarknaden och att köerna är långa. Tyvärr ser inte insändarskribenterna sambandet mellan den hittills förda politiken och dagens problem med bostadsbrist.

Fredrik Christensson (C)

riksdagsledamot Fyrbodal