Fler vill se på fotboll när man spelar vår-höst

Det är bäst att mitten av säsongen inträffar när vädret är som bäst

ANNONS

Slutreplik till Nils Carlsson 28 mars

LÄS MER:Nu kan vi ändra fotbollens spelår

Eftersom ingen säkert kan säga när denna säsong startar ägnar jag min slutreplik åt mitt huvudargument för att behålla vår-höst när situationen återgår till det normala.

Nils Carlsson skriver 28 mars att det skulle bli fulla hus om slutomgångarna avgörs på försommaren och det blir det med stor sannolikhet. Men så har ju även i stor utsträckning varit fallet de senaste åren. I färskt minne kan man då ha Djurgårdens guldmatch i fjol.

LÄS MER:Därför är det fel att ändra fotbollens spelår

Vid spel höst-vår lär ju målet vara att spela 15 – 18 omångar mellan exempelvis 1 augusti och 15 november. Undertecknad är rädd för att publikintresset minskar markant ju längre in i denna speltermin man kommer. Naturligtvis kan ett kyligt väder bidra, men det är inte min huvudpoäng. Enligt mig är det sannolikt att många av marginalåskådarna uteblir då avgörandet sker först nästa år. Som det är nu spelas mitten av serien då förhållanden ofta är gynnsamma.

ANNONS

Jag tror att detta gör att presumtiva åskådare hellre besöker arenorna. Dessutom kan det ligga i ett psykologiskt tänk här, då slutomgångarna i vart fall avgöras under samma kalenderår.

LÄS MER:Svensk fotboll bör synkroniseras med europeisk fotboll

Enligt mina antaganden skulle alltså mindre publik i mitten av serien inte kompenseras av en troligtvis trots allt inte särskilt stor ökning i slutomgångarna vid spel höst-vår.

Till sist ändå några ord om Europa som Nils Carlsson nämnder. Klimatet är en viktig faktor här. De flesta länder har ju bättre förutsättningar än Sverige att spela höst-vår. Danmark har det till exempel. Vårt klimat påminner mer om Norg och Finland och även de väljer att spela vår-höst.

Tack för debatten Nils Carlsson!

Gunnar Lund

Intresset för att gå på höstmatcher kommer att vara väldigt litet om serierna inte avgörs på hösten tror debattören. Här är publiken som såg Djurgården vinna i höstas.