Maria Wallin
Maria Wallin Bild: Lasse Edwartz

Flykten från Absurdistan

Det känns konstigt att Sverige inte ser vilken resurs de skulle kunna vara, säger en fransk volontär om nyanlända afghanska ensamkommande – på flykt från Sverige. Inför amnesti, nu!

ANNONS

– Bara i dag har det kommit tio nya afghaner som pratar svenska som jag aldrig sett förut, säger Sara Brachet i Paris till Martin Schibbye på blankspot.se

"De som kommer hit… det verkar som om Sverige skickar iväg de allra allra bästa, de trevligaste, mest hjälpsamma, fantastiska killarna. Det känns konstigt att Sverige inte ser vilken resurs de skulle kunna vara."

En bild av hur dåligt Sverige tar vara på den invandrade arbetskraft som redan finns här NU – och som vi behöver om vi ska klara avgångarna på arbetsmarknaden. Tänker på ”Mehdi" som går vård- o omsorg och fått goda vitsord från skolan. Han gjorde praktik inom hemtjänsten och chefen vill gärna ge honom sommarjobb. Inte bara för att det är svårt att hitta kvalificerad personal, utan för att ”Mehdi" är omtyckt av brukarna och sina kollegor.

ANNONS

Men nej. Migrationsverket ger honom inte tillstånd att arbeta. Och givetvis har han fått (ett dåligt underbyggt) avslag på sin asylansökan. Som så många, många andra.

Som klättrar på väggarna av att de inte får göra något vettigt, de har alla jobbat sen barnsben.

Den långa, oroliga passiviteten tär svårt på dem och de vill göra rätt för sig. Och samtidigt i detta Absurdistan kan föreningslivet och ideella nu söka miljoner i statliga bidrag för att ”motverka passivitet och psykisk ohälsa” hos asylsökande och flyktingar! (länsstyrelserna / landsting / regionerna)

"Tänk om vi tillvaratar dessa krafter och omgående ger dem ett svenskt ID som duger för jobb och skatteinbetalning.” Jan-Erik Wallin, kommunalråd (M) i Vara 1992-2010 (Expressen 2018-04-03).

"Det känns som om Sverige har lurat killarna eftersom man tog emot dem 2015 och sen fick de inte stanna. Vart ska de då ta vägen?" frågar sig Sara Brachet i Paris.

Så är det. Vi har stulit tre av deras bästa år. Under falska förespeglingar, av bl a både M- och S-märkt statsminister, öppnade vi våra hjärtan och gränser och tog gott emot dem. Investerade i utbildning och har gjort många anställningsbara på de här 2-3 åren.

Samtidigt som vi behöver nya friska krafter på arbetsmarknaden. Forskning visar att just ensamkommande integreras snabbare jämfört med andra grupper!

ANNONS

När jag ser lugnet hos de få som fått tre års tillfälliga uppehållstillstånd, som börjar bli klara med olika utbildningar, redan fått erbjudanden om jobb, då ser jag potentialen och vad vi skulle kunna åstadkomma.

I stället detta krig kring de ensamkommande. Där vettiga politiker måste driva hittepå-gränser och nya sorteringsverktyg för att rädda några av de tursammaste kvar.

Sååå kostsamt och negativt för alla!

Även Tove Lifvendahl är kritisk och utnämner Sverige till just Absurdistan. Men på SvD:s ledarsida (2018-04-08) kan hon inte skriva att Alexanderhugget stavas: amnesti.

I Absurdistan råder också dubbelmoral kring hedersrelaterat våld. Samtidigt som kunskaperna i samhället ökar och barn till tidigare invandrade ska skyddas från att giftas bort på semestertur till forna hemlandet, får asylsökande som nu söker skydd – undan just hedersvåld – avslag efter avslag. Trots att de flytt för att deras 11-13-15-åringar ska slippa bli hustru nummer två eller tre till en farbror eller en äldre kusin.

De riskerar att stenas/dödas/”förolyckas” om de kommer tillbaka. Föräldrarna har genom flykten trotsat släktens överhuvud och flickorna är ”förstörda/förbrukade/ värdelösa” efter sin tid i väst.

Men också ensamkommande killar har dödshot från någon del av släkten hängande över sig. Fullt reella hot. De har beskyllts för brott de inte har gjort, eller ska straffas för brott som fäder eller äldre bröder påstås ha gjort. Vi har sett deras dödsskräck, vi känner dem och har fått deras förtroende. Men dessa hot ser Migrationsverket och domstolarna som ”osannolika” och pojkarna blir inte trodda. Ofta i Moment 22-”bevisningar”.

ANNONS

Även dessa killar anses i ursprungslandet som ”förbrytare” bara genom sin flykt, förstörda av västerländsk påverkan och riskerar död/misshandel/uteslutning i ett land där släkten är enda fungerande nätverket, deras typ av ”försäkringskassa”.

För att inte tala om dödliga risker för konvertiter! Som ofta övergått till kristendomen innan alla avslag började komma, när de ännu trodde de skulle få stanna. Ändå ifrågasätts deras trovärdighet i de underligaste utfrågningar på Migrationsverket.

Det är dessa illa utredda och hanterade grupper som de nya dyra förvaren ska hysa.

Inför deportationen. Återigen skattepengar till repression i stället för integration.

Det är politikers ansvar att investera skattemedel klokt. Så släpp de vanföreställningar som SD planterat i den svenska debatten.

Vi ideella hjälper gärna till för att fortsätta integrera. Men vi kommer aldrig att rösta på partier som för en ohållbar och djupt ovärdig asylpolitik!

Maria Wallin

Tidigare verksam som socionom, lärare, redaktör SocialPolitik

Nu aktiv i Agapes vänner i Uddevalla Munkedal Tanum