Ungdomar sitter på brygga.
”Den här sommaren är det svårare än annars för många unga att få ett sommarjobb och tjäna lite egna pengar”, skriver V-politiker i regionen. Bild: Henrik Holmberg / TT

För många unga är utan arbete i sommar

Vi Vänsterpartiet har föreslagit fler feriepraktikplatser för unga i Västra Götalandsregionen. Pandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden och allra hårdast har de drabbats som inte har ett fast jobb.

ANNONS

Den här sommaren är det svårare än annars för många unga att få ett sommarjobb och tjäna lite egna pengar. Många arbetstillfällen har försvunnit inom handel, restauranger, hotell och camping jämfört med tiden innan pandemin. Det är många gånger kommunerna som ordnar feriepraktik för unga och det är bra att det görs.

LÄS MER:Liseberg förbereder öppning – erbjuder 1200 jobb

Men Västra Götalandsregionen är också en viktig samhällsaktör och kan göra mer. Vänsterpartiet har därför föreslagit att Västra Götalandsregionen utökar antalet feriepraktikplatser under sommaren 2021. Feriepraktikplatser erbjuds på sommarloven efter nionde året i grundskolan och under ungdomars gymnasiestudier. Vänsterpartiets förslag är att 350 feriepraktikplatser utökas till att bli 475 platser. Det skulle ha kostat en miljon kronor, och kommit många unga till del. Men vårt förslag har tyvärr inte fått stöd av något av de andra partierna i Västra Götalandsregionen när frågan behandlades.

ANNONS

Eva Olofsson (V)

regionråd

Jan Alexandersson (V)

regionrådsersättare

Carina Örgård (V)

regionrådsersättare

LÄS MER:Amerikanskt företag söker sommarjobbare – som ska testa marijuana