Vackert. Fiskebäckskil kan förfulas genom en illa placerad bensinmack.
Vackert. Fiskebäckskil kan förfulas genom en illa placerad bensinmack. Bild: Karl af Geijerstam

Förfula inte Fiskebäckskil med en bensinstation

Vi nej-sägare är inte emot all utveckling

ANNONS

Beslutet att etablera en tillfällig bensinmack på Skaftö har nyligen överklagats till Länsstyrelsen. Detta tycks ha delat Skaftö i två läger, där ”ja-sägarna” i vanlig ordning orerar om att ”nej-sägarna” är emot all utveckling på ön. Verkligheten är dock mer komplex än så. Självklart ska vi ha en mack på Skaftö, men området där den tillfälliga macken skulle ligga är mindre lämplig ur miljösynpunkt och förfular dessutom området.

Den nuvarande grusplanen vid Roskällan utlovades att bli en tillfällig etablering som skulle tas bort efter färdigställandet av gång- och cykelbanan. Så blev det dock inte, utan området blev istället en uppställningsplats för diverse släp samt en sopstation med bland annat plast som blåser ut i havet och till angränsande betesmarker. Dessa containrar borde snarast flyttas närmare Fiskebäckskil gamla del eftersom hushållen där, av praktiska skäl, inte kan ha fyrfackskärl. Bökeviksparkeringen torde vara en lämpligare plats för en återvinningsstation.

ANNONS

LÄS MER:Överklagande stoppar bensinmack på Skaftö

Beträffande macken är det naturligtvis så att Roskällan inte är den enda tänkbara placeringen. Skaftö är en stor ö så visst finns det plats. Jag föreslår området vid GRG vid infarten till Grundsund i väntan på att industriområdet vid Grönskult färdigställs. Eller varför inte vid brofästet på Skaftösidan – det skulle öka tillgängligheten för dem som bor på Bokenässidan.

LÄS MER:Ja till ny bensinstation på Skaftö

Som sagt, allt är inte svart eller vitt. Jag är absolut inte mot en utveckling, men den ska vara hållbar. Att till exempel spränga bort berg för att bygga attraktiva bostäder till sommargäster är ingen hållbar utveckling. Inte ens förhållandevis billiga lägenheter på åkermark (Gläntan) tycks locka annat än sommargäster. Endast ca 20 procent av lägenheterna där har sålts till åretruntboende. Att då förstöra ytterligare berg (Utsiktsberget) är ju rena galenskapen. Ett bortsprängt berg kan aldrig återställas och vi bär alla ett ansvar för kommande generationer. Vem har givit oss, som bor här just nu, rätten att skövla naturen för kortsiktiga vinstintressen? Och ingen tror väl på allvar att någon vill satsa på en SPA-anläggning 2018? Har man inte hört talas om Käringön eller Hälleviksstrand? Det är ju havsnära tomter för attraktiva sommarboenden man vill komma åt!

LÄS MER:Hur länge ska Skaftö vara utan bensinmack?

Det tråkiga är att debatten på Skaftö alltid blir så polariserad och många tycks inte kunna, på ett seriöst sätt, sätta sig in i ”motståndarlagets” argument. Som i den nu uppkomna debatten om macken. Alla vill ha en mack, men det är viktigt att den placeras på en plats som inte förfular landskapet. Jag är övertygad om att man kan hitta en alternativ plats där ingen störs. Det är ju lovvärt att en lokal entreprenör vill satsa och det ska vi vara glada för. Sen är det ju inte riktigt sant att Skaftöborna måste åka till Rotviksbro enbart för att tanka. Det förekommer säkert i en del fall, men de allra flesta pendlar till sina arbeten och passar då på att tanka.

ANNONS

LÄS MER:Det är inga problem med en bensinstation i Fiskebäckskil

Avslutningsvis uppmanar jag de inblandade att vara lite mer ödmjuka i debatten och inte se allt i svart eller vitt. Att utmåla ”nej-sägarna” i hätska ordalag på sociala medier hjälper föga.

Suzzi Tordebring

Fiskebäckskil