Ulf Wallin
Ulf Wallin Bild: Carl-Gustaf Wikstrand

Frälst på många olika sätt

Ulf Wallin: Betraktelse inför söndagen

ANNONS

Rubriken för söndagens gudstjänst är Frälsning. Frälsarkransen är ett radband som påminner oss om Gud. Ett slags livboj i vardagen. Det är biskop Martin Lönnebo som skapat Frälsarkransen. Kransen är en gåva att förvalta. Den är ett sätt att göra tro och andlighet påtagligt och en pedagogik för att tala om Gud och livets innersida. Idag finns kransen på tiotusentals handleder, i fickor och i väskor. Den har hjälpt många människor till fördjupad bön och Gudskontakt. Frälsarkransen finns i olika storlekar och utföranden. Pärlorna är framtagna fair träde och all royalty går till välgörande ändamål.

Ibland finns det grupper som hävdar att om man blir frälst inordnas man i mönster, där sekten ställer krav på en totalt annorlunda livsstil. Den känslan kan uppstå hos den som befriats från ett drog- eller alkoholmissbruk.

ANNONS

Inom idrotten talar man om fotbolls- eller hockeyfrälst. i Petter Karlssons bok ”Guds hand” berättar han hur fotboll sätter sin prägel på supporters. Hans far var AIK-are. Det präglade hans hemmiljö i gult och svart och personliga livsstil. Blått var motståndaren Djurgården, som inte var värd många ören Som barn fick han aldrig besöka Skansen för den låg på Djurgården.

Fotbollsspelaren på elitnivå Alexandro Nesta, från Lazio valde att bli soldat i Vatikanens Livgarde. Denna världens minsta stat med cirka 1 000 medborgare har en egen liten fotbollsliga, är Nesta spelar. Den egna tron hade större värde än pengarna från Lazio. Det talas till och med om att man skulle kunna bilda ett landslag. Påven Alexander Paulus, var hemma i Polen målvakt i Krakov och platsade väl i Italien, där fotboll är religion och spelarna höjs till skyarna. När jag läst boken gav den inspiration till nedanstående dikt.

Kyrka och idrott

Gud spelade aldrig boll

Gud hade för oss en plan

att vi på vår kropp hade koll

giltig för profan och kaplan.

Gud välsignar var enskild själ,

som på Gud vill kämpa och tro.

ANNONS

Och även för den som med en häl

förlorade i Örebro

Gud inbjöd till vänlig kamp

Gud skapade en fysisk bro,

som löste en ideologisk kramp

genom vänskapsband och tro.

Gud blir sorgsen för varje båg

som görs med våld och med kropp.

Gud vill att var coach och teolog

för fusket sätter slutligt stopp.

Ulf Wallin

Lekman i Svenska Kyrkan