I mobbningsstatistiken har de ännu inte, efter 25 års arbete, satt något positivt avtryck, uttrycker skribenten.
I mobbningsstatistiken har de ännu inte, efter 25 års arbete, satt något positivt avtryck, uttrycker skribenten. Bild: Emma Hellström

Friends har spelat ut sin roll - mobbningen ökar

I mobbningsstatistiken har de ännu inte, efter 25 års arbete, satt något positivt avtryck, uttrycker skribenten.

ANNONS
|

Organisationen Friends började arbeta mot mobbning 1997. De byggde sin verksamhet på att skolor skulle arbeta med kamratstödjare. I sin rapport som kom 2011 ”Utvärdering av metoder mot mobbning” kom Skolverket fram till att kamratstödjare var kontraproduktivt. Metoden riskerade att öka mobbningen bland elever. Varje dag är det 60 000-70 000 elever, som plågas på olika platser och på olika sätt i sin skola, på väg dit och hem och via sociala medier. Det finns också mobbade elever som stannar hemma och inte går till skolan, för att där möta sina plågoandar.

Friends skriver om sig själva, att deras vision är en värld där inget barn utsätts för mobbning, bland annat genom att ge vuxna forskningsbaserade verktyg för att förhindra mobbning bland barn och unga.

ANNONS

Har Friends har något tidsperspektiv för sin verksamhet?

I mobbningsstatistiken har de ännu inte, efter 25 års arbete, satt något positivt avtryck. Tvärtom. Fler elever mobbas idag än när Friends bildades. ”Vi har halkat efter från att ha varit ett föregångsland”, säger Maria Loodberg, sakkunnig hos Friends.

Så tidigt som 2017, skriver Peter Gill, professor emeritus i pedagogik (Svd 11/6-2017):

”Sverige är inte längre ett mönsterland i arbetet mot mobbning. Något har slagit fel. Att under tio år gå från bäst till medelmåtta, bör uppfattas som en stor besvikelse”.

Även denna gång gråter Friends krokodiltårar och vägrar att se sin del i misslyckandet. Friends har använt djup oärlighet, när de beskriver sina framgångar i kampen mot mobbning genom att framhålla: ”I skolor som arbetar med Friendsprogrammet minskar mobbningen med i snitt 24 procent efter ett år. Detta framhålls som något generellt. Det är inte sant. Påståendet har bland annat använts i massutskickade reklamfoldrar, när de vill övertyga människor att skänka pengar.

Sanningen är, att uppgiften är hämtad från en enkätundersökning gjord läsåret 2012/13 med 9000 elever på 40 skolor. På 27 av skolorna minskade antalet kränkta elever, medan kränkningarna ökade på 13 skolor. Min skarpa återkommande kritik, då och då i olika tidningar, av denna desinformation gav slutligen resultat. Nu finns inte längre denna uppgift med i Friends presentation av sig själva.

ANNONS

Friends framhåller ofta i sina rapporter ”En väsentlig risk i Friends verksamhet är minskade intäktsströmmar, kontra en stor del fasta kostnader i verksamheten, varav främst personal. Om en eller ett par större sponsorer skulle avsluta sina samarbeten med Friends under samma år skulle det få konsekvenser”. Jag förstår att det gäller att ligga i för att få in pengar till löner och sociala avgifter, för sina drygt 30 anställda.

Den som i höstas vann ”Sveriges mästerkock VIP”, fick förutom äran, titeln och Mästerkock-statyetten, 100 000 kronor att skänka till valfri välgörenhetsorganisation. Pengarna kom Friends till del. Med obligatoriska arbetsgivaravgifter räcker dessa pengar till en månadslön för Friends generalsekreterare.

Det är enkelt att googla fram företag som sponsrar Friends. Jag tänker inte avge omdöme om något av dem. Men det kanske är dags att de ställer sig frågan: Varför gynnar vi Friends? Hur många elever har blivit befriade från mobbningens inferno på grund av vår insats? Eller räcker det med att era företagsnamn får lyskraft i olika sammanhang, som ett slags samvetsalibi? För mig har Friends spelat ut sin roll. Organisationen borde avvecklats för flera år sedan, eftersom de hovrar så långt över verkligheten, att de inte längre ser den.

ANNONS

Christer Olsson

Legitimerad psykolog och författare, som i decennier har arbetat på olika sätt mot kränkning och mobbning.

ANNONS