Flyktingboende för ensamkommande.
”Jag hoppas att våra folkvalda inser att detta är en viktig fråga som inte kostar landet något men som ger många en betydligt större chans att få stanna i Sverige och genom arbete betala tillbaka för de utbildningar de gått”, skriver Agneta Riddar. Bild: Jessica Gow/TT

Ge arbetsvilliga ungdomar chansen att stanna i Sverige

De ensamkommande unga vill jobba och "betala tillbaka" för sin utbildning. Min förhoppning är att riksdagen vill corona-anpassa gymnasielagen för att ge de blivande studenterna mer tid att hitta ett fast jobb!

ANNONS

För nästan sex år sedan kom ett stort antal ensamkommande barn och ungdomar från främst Afghanistan. Vi var då många som engagerade oss i deras situation, att de skulle kunna gå kvar i skolan och få fortsätta sin integrationsprocess.

Sommaren 2018 tillkom den nya gymnasielagen och den innebar att ungdomen efter avslutade gymnasiestudier eller yrkesutbildning och skulle skaffa sig ett fast jobb inom sex månader.

LÄS MER:Förlorade jobbet på grund av pandemin – hittade nytt men utvisas ändå

Sedan kom pandemin och jag, och många med mig, trodde att även nya gymnasielagen skulle ge pandemilättnader. Men riksdagen valde i höstas att rösta ner detta förslag.

Detta betyder att det nu finns ett stort antal unga, nyutbildade ungdomar som inte vill annat än att jobba men som självklart har svårt att på denna korta tid få en fast anställning. De skulle med stor säkerhet kunna försörja sig på timvikariat eller olika säsongsanställningar men detta godkänner inte Migrationsverket utan kommer i stället att utvisa dem till ett av världens farligaste länder, Afghanistan.

ANNONS

Nu på torsdag röstar riksdagen om lättnader i nya gymnasielagen, bland annat att ungdomarna ska få ett år på sig, i stället för sex månader, att skaffa ett fast jobb efter avslutad utbildning.

LÄS MER:Hon levde gömd i flera år – nu får flickan stanna i Bohuslän

Jag hoppas att våra folkvalda inser att detta är en viktig fråga som inte kostar landet något men som ger många en betydligt större chans att få stanna i Sverige och genom arbete betala tillbaka för de utbildningar de gått.

Något annat vore både inhumant och ett kopiöst slöseri med pengar!

Agneta Riddar

ordförande Agapes Vänner Uddevalla, Munkedal, Tanum