Nya skolor behövs, men betänk att de ska finnas i 70-80 år, skriver insändaren.
Nya skolor behövs, men betänk att de ska finnas i 70-80 år, skriver insändaren. Bild: Susanne Hjalber

Gör om och gör rätt

Nya skolor behövs, men betänk att de ska finnas i 70-80 år, skriver insändaren.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeLjungskile usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Svar till debattartikel: ”Det behövs fler grundskoleplatser i Ljungskile”.

Beslutet har mötts av mycket stark kritik från föräldrar, elever, personal och andra. Det är förståeligt, det finns all anledning att kritisera det av många anledningar. Ni pratar om trafiksituationen som varande den enda problemfaktorn. Men största problemet är det extrema antal elever och att dessa blandas i åldrar från 6-16 år.

Mer exempel på problem: Både elever och lärare kommer att behöva gå mellan de 2 olika områdena vid flera tillfällen för att komma till sina lektionssalar. Det blir ett komplicerat och tungrott system där problem kommer att uppstå, bland annat med elever som inte kommer i tid till lektionerna. En enda jättestor matsalen till alla elever, lär bli stökigt med hög ljudvolym.

ANNONS

Många yngre barn kommer att uppleva det skrämmande med de stora ungdomarna och alla som jobbar med barn och ungdomar (inklusive föräldrar) vet att yngre tar efter de större och väldigt ofta saker vi inte vill att de ska ta efter (från bland annat Göteborgsskolor rapporteras om att användningen av droger går längre ner i åldrarna).

Det blir ganska absurt att Ljungskile skulle få en av Sveriges allra största grundskolor, alla 17 med fler elever ligger i Stockholm. I samtal jag haft med enskilda politiker från majoriteten har man medgett att ärendet inte skötts bra, bland annat har inte personal, lärare, rektorer på de berörda skolorna kontaktats för diskussioner.

De sent arrangerade medborgardialogerna har kritiserats hårt av de som fått vara med. Där har det bara handlat om att man ombetts komma med förslag på en bra trafiklösning då kommunen inte klarat detta själva.

Nya skolor behövs, men betänk att de ska finnas i 70-80 år, då är det viktigt att skolan är en bra och trygg plats där både elever och personal trivs och känner sig trygga. Det finns alternativa lösningar som ni inte vill veta av, en av dem får dessutom med ett nytt äldreboende som Ljungskile så väl behöver. Är det månne Hemsö som inte gillar den biten då detta kanske innebär att de inte längre är med i bilden?

ANNONS

Över 1200 Ljungskilebor har skrivit på en protestlista. Det är en extremt stor del av befolkningen i detta område.

Sedan har vi ekonomin för alla skattebetalare i Uddevalla . Uddevalla kommun har valt att låta bolaget Hemsö bygga flera nya skolor i Uddevalla. Man säljer kommunal mark och skola och Hemsö river och bygger ny. Denna hyr man sedan ut till kommunen för en betydligt högre kostnad än om kommunen bygger i egen regi, något som kritiserats i flera debattartiklar där mycket tunga personer uttrycker att det är en dyr affär för skattebetalarna som kommer att vara fastlåsta i dyra hyreskostnader under väldigt många år framåt med denna lösning!

Jag vädjar nu till er i majoriteten att pausa detta och verkligen titta på de alternativa lösningar som finns. Ni behöver lyssna på de professionellt kunniga personer som tagit fram dessa lösningar och inte blint lyssna på de egna tjänstemännen som i sin tur är påverkade av Hemsö som är part i målet och tjänar massor av våra skattepengar på denna typ.

Örjan Boström

pedagog

ANNONS