Håll koll på blodtrycket och förebygg hjärt-kärlsjukdom

Så många som fyra av tio svenskar har högt blodtryck, så kallad hypertoni. Nästan hälften av dem vet inte om det.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

De gick därmed miste om effektiv behandling och riskerar allvarliga sjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt. Förutom stort lidande för den enskilde personen, innebär sjukdomarna en stor kostnad för samhället och ett ökat tryck på vården.

Som patientorganisation tycker vi, att större insatser borde göras för att fler människor ska känna till kopplingen mellan högt blodtryck, livsstilsfaktorer och risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Under vår kampanjmånad Hjärtemånaden nu i februari riktar därför Riksförbundet HjärtLung fokus på att fler ska kolla sitt blodtryck. Det lömska med ett högt blodtryck är att det oftast inte påverkar allmäntillståndet. De flesta märker inte av det alls. Det är med andra ord inte blodtrycket i sig som ger obehag. Det är riskerna som det höga blodtrycket medför, som utgör ett allvarligt hot mot din hälsa.

ANNONS

Men det går att förebygga högt blodtryck. Övervikt, stress, dåliga matvanor, rökning och hög alkoholkonsumtion och för lite fysisk aktivitet är alla exempel på bakomliggande livsstilsfaktorer som går att påverka och förändra. Om du redan har ett högt blodtryck, finns beprövad läkemedelsbehandling som kan kombineras med ändrade levnadsvanor.

En förutsättning att fånga upp personer med högt blodtryck är att flera måste kolla upp sitt tryck. Ofta mäts det när vi är i kontakt med sjukvården, men det är inte alltid det följs upp. Tyvärr konstateras det höga trycket ibland för sent, ofta i samband med att en person kommer in akut för att till exempel ha drabbats av någon följdsjukdom. Därför vill vi uppmana dig som läser det här att mäta ditt blodtryck då och då. Det kan man göra på egen hand med hjälp av en blodtrycksmätare man kan köpa på ett apotek, eller så kan du kontakta din vårdcentral.

Vi behöver alla känna till riskerna att högt blodtryck kan påverka din hälsa negativt. Det är hög tid att kavla upp ärmarna och ta ditt tryck.

Janne Dahl

Ordförande Riksförbundet HjärtLung Uddevalla

Agneta Adriansson

Kassör Riksförbundet HjärtLung Lysekil

Bibbi Hallenberg

Ordförande Riksförbundet HjärtLung Sotenäs

ANNONS