Hus i Kungshamn.
”En återinförd statlig fastighetsskatt är tydligen mirakelmedicinen. Jag betvivlar det starkt”, skriver Bengt Larsson. Bild: Lasse Edwartz

Hög skatt och förlorade inkomster är ingen bra lösning

Svar till signaturen Kustbo 22 maj

ANNONS

LÄS MER:Återinför fastighetsskatten – då skulle fler kunna köpa hus

Signaturen kustbo skriver att vi får tillbaka levande kustsamhällen med ljus i fönstren hela året – en återinförd statlig fastighetsskatt är tydligen mirakelmedicinen. Jag betvivlar det starkt.

Ett av förslagen till ny skatt är 1 procent av husens taxeringsvärde. Genomsnittet ligger i Sverige på 3,5 miljoner, då blir skatten 35 000 kronor. Om man däremot inför en begränsningsregel på max 5 procent av inkomsten skulle fastighetsskatten bli 20 000 kronor, baserat på medelinkomsten i Sverige i fjol, 400 000 kronor.

Den nuvarande kommunala fastighetsavgiftens maxbelopp är för i år 8 437 kronor. Denna avgift går till våra fattiga kustkommuner, men du förordar att dessa avgiftspengar ska staten ta över. Hur blir våra ungdomar hjälpta av att kommunerna förlorar inkomster? Att du menar att 35 000 eller med ett tak som då blir 20 000 är bättre än nuvarande maxbelopp 8 437 är för mig fullständigt obegripligt.

ANNONS

Öbon Bengt Larsson

LÄS MER:Därför är fastighetsskatten omöjlig

ANNONS