Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, på väg in till finansutskottets möte i riksdagen den 16 november.
Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, på väg in till finansutskottets möte i riksdagen den 16 november. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Högerpartiernas förslag som inte går ihop

Låt inte denna högerpolitik bli rådande i detta land.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I det gemensamma budgetförslaget från M, KD och SD föreslås sänkt skatt på bensin.

Sänkningen föreslås till 50 öre per liter. Det blir cirkaa 25 kr per tankning.

Samma politiska höger vill behålla karensavdraget i sjukförsäkringen, det vill säga ingen sjukpenning för första sjukdagen. Det kostar i snitt 800 kronor för en dag.

M, KD och SD vill också införa ytterligare en karensdag för dag 15 i sjukförsäkringen.

Det blir 800 kronor till med enkel matematik. Nämnda partier vill behålla den högre beskattningen för sjuka, det gör cirka 1000 kronor på en månad.

Trygghetspensionen som skulle bli ett fönster i sjukförsäkringen för den 62-åring som slitit ut sig vill inte högerpartierna veta av. Det tvingar de utslitna till att ta ut pension tidigare och därmed ett liv som fattigpensionär, som kan trösta sig med att bensinen sänks med 50 öre per liter. Frågan är om personen i fråga har råd med bil?

ANNONS

Detta är ett litet exempel på politik som inte går ihop. Låt inte denna högerpolitik bli rådande i detta land.

Rickard Joelsson-Wallsby

Vänsterpartiet Uddevalla

ANNONS