Alla skulle tjäna på att strandskyddet konsekvent värnas, skriver Tom Hagström från Strandskyddarna.
Alla skulle tjäna på att strandskyddet konsekvent värnas, skriver Tom Hagström från Strandskyddarna. Bild: Ronny B Nilsson

Hungern efter exploatering skapar döda händer i våra kustzoner

Robert Larsson, ordförande för Moderaterna Orust, går hårt åt länsstyrelsen och miljödomstolen i deras beslut att godkänna 300-metersregeln för strandskyddet.

ANNONS
|

Replik till Robert Larsson (M)

LÄS MER:300 meters strandskydd är ett dråpslag för Bohuslän

Han skriver bland annat: “Det läggs en död hand över enskilda markägares mest värdefulla marker och detta berör tusentals markägare längs våra kuster, sjöstränder eller som har andra vattendrag på sin mark. Vidare berörs alla fritidshusägare och fastboende som kanske inte ens har sjöutsikt eller ett sjönära läge men som befinner sig inom 300-metersgränsen.”

Detta anser vi från Strandskyddarna vara en lätt överdrift.

Vi ser ett mönster, nu när strandskyddsutredningen är inne på de sista veckorna. Att de som vill omarbeta och göra om allemansrätten och strandskyddslagstiftningen driver på i frågan om att i grunden förändra strandskyddet. Men lär de sig aldrig att alla skulle tjäna på att strandskyddet konsekvent värnas?

ANNONS

Sedan 1953 har strandskyddet varit ovärderligt för Bohuskommunernas turistindustri. Det är hög tid att kommunerna börjar lägga om sina planer med inriktningen att strandskyddet ska bestå. Det blir enklare att planera och planerna blir bättre om alla accepterar att vi inte kan fortsätta med en situation där man riskerar att någon "frifräsare" övertygar kommunpolitikerna om att de ska peta lite till i bestämmelserna. Varje gång detta sker drabbas grannfastigheten av en kapitalförlust. Räknar man om till dagens penningvärde är det fråga om miljardförluster. Till allt detta kommer förlusten av miljöeffekterna där vi förlorar brytpunkterna mellan vatten och land, men detta är ju inget som oroar Moderaterna.

Det är djupt oroande att januariöverenskommelsen så tydligt fastställer att det ska bli mycket enklare att bygga strandnära

I dag är stränderna en tillgång som vi alla kan njuta av. Strandskyddet är en viktig del av allemansrätten och att kunna röra oss fritt i naturen bidrar till vår livskvalitet och vårt välmående. De flesta av oss reflekterar nog inte över att det är tack vare strandskyddslagstiftningen som vi har så god tillgång till stränder i Sverige – vi kan promenera, bada, fiska och lägga till med båten utan att stoppas av Privat-skyltar. Det är bara att jämföra med hur det ser ut i många andra länder för att inse att strandskyddet är en unik tillgång som är viktig att värna.

ANNONS

Skyddet av stränderna är oerhört viktigt för de känsliga och värdefulla ekosystem som finns i området där land och vatten möts. Grunda vikar i sjöar och vid kusten hör till våra mest värdefulla och produktiva vattenmiljöer men också till de allra känsligaste. Så det är herrar som Larsson som skapar döda händer i våra kustzoner genom sin exploateringshunger.

Betänk nu att strandskyddslagstiftningen står inför en omfattande omarbetning. Vi vet ännu inte vad utredningen kommer att leda till, men det är djupt oroande att januariöverenskommelsen så tydligt fastställer att det ska bli mycket enklare att bygga strandnära. Strandskyddsreglerna har redan luckrats upp i flera omgångar och sedan 2010 kan kommunerna i sina översiktsplaner peka ut områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, så kallade LIS-områden, där det är lättare att upphäva strandskyddet. Dessutom är kommunerna första instans för att bedöma om man har rätt att upphäva strandskyddet och det har enligt oss blivit mycket enklare att få ett upphävande. Ett aktuellt exempel är Munkedal där den politiska nämnden kör över sina egna tjänstemän i frågan om ett strandskyddsärende i Hedekas.

Vi ser alltså med djup tillfredsställelse att länsstyrelsen fick rätt i Miljödomstolen och möjlighet till att utvidga strandskyddet till 300 meter.

Tom Hagström

ANNONS

vice ordförande Strandskyddarna

ANNONS