Hur fungerar den nya tekniken och var ska den användas?

2017 hade tryckkammaren på Uddevalla Sjukhus mer än 1200 patientbesök, inget av de var dykrelaterat.

ANNONS
|

Var har dessa patienter tagit vägen idag och vilken jämförbar behandling har dessa patienter fått?

Flertalet patienter som behandlas i tryckkammaren har svårläkta sår, vilket är vanligt vid diabetes, andra kan ha djupa svåra infektioner, orsakade av anaeroba bakterier (bakterier som trivs i syrefattig miljö).

Patienter med vissa cancerdiagnoser som har behandlats med strålning och fått vävnadsskador på grund av otillräcklig cirkulation, kan också få hjälp i tryckkammaren med HBO (hyperbar oxygenbehandling)

- Hur menar sjukhusdirektör Järbur att detta ersätts med annan teknik och kan du beskriva metoden samt på vilket sjukhus den skall användas?

- Hur motiverar man att redan köpt och avskriven utrustning med lång förväntad teknisk livslängd säljs? En redan utsatt patientgrupp får åka till Östra Sjukhuset gör sina ibland långa behandlingsserier vilket innebär många resor med taxi. Ser fram emot dessa svar och motivering till beslut.

ANNONS

HBOT - HyperBar Oxygenterapi betyder att patienten andas 100 procent syrgas under förhöjt tryck i en tryckkammare. Genom att andas syrgas under förhöjt tryck löser sig en ökad mängd syrgas i blodet som når ut till den skadade, infekterade och inflammerade vävnaden.

Ulf P Green

Uddevalla

Vill gärna veta mer om nya metoden

Jag har under mer än 20 år haft förmånen att hjälpa patienter med svåra diabetesfotsår, strålskadade prostatapatienter, enstaka dykare, ett antal kolmonoxidförgiftade och rökgasförgiftade patienter till ett i många fall bättre liv. Alla patienter vet att jag och alla kollegor alltid gjort vad vi har kunnat hjälpa.

Den nu påtalade nya metoden att ta upp syrgas genom huden har hittills varit förbehållet djur av släktet groddjur och maskar. Jag skulle mycket gärna få reda på mer av sjukhusdirektören om dokumentation och metodik rörande denna nya behandling.

Björn Skår

numera pensionär, tidigare tryckkammaroperatör på Uddevalla sjukhus

Svar direkt:

Hej Björn och Ulf! Tack för ert engagemang! Det råder inga tvivel om att tryckkammaren på Uddevalla sjukhus under åren fram till pandemin har gjort stor skillnad för många patienter. Under pandemin har vi inte haft möjlighet att bedriva den vården på Uddevalla sjukhus, eftersom vi har varit tvungna att omfördela resurserna inom sjukhuset för att klara covid-vården och annan akutvård. Det innebär att dessa patienter har hänvisats till vård på Östra sjukhuset i stället eller har blivit tvungna att vänta på vård, likt många andra patientgrupper. Detta är givetvis beklagligt ur många olika perspektiv.

ANNONS

Att utgå från antalet besök till tryckkammaren under ett år ger dock inte hela bilden av hur många patienter det handlar om, då tryckkammarbehandling kräver många behandlingstillfällen per patient. Antalet aktuella patienter var 30-40 per år.

Nu, när vi återgår till normalläge i NU-sjukvården, ser förutsättningarna annorlunda ut än före pandemin. Det skulle krävas betydande resurser att återstarta verksamheten i Uddevalla, samtidigt som Östra sjukhuset har möjlighet att tillgodose det behovet inom sin befintliga kapacitet. Det är bakgrunden till beslutet att avveckla tryckkammaren.

När en reporter gör en intervju och skriver en artikel är det reportern som bestämmer hur artikeln ska utformas. Ni har båda reagerat på mina uttalanden om ny teknik. De uttalandena handlar om att ny teknik skulle kunna göra att vi i framtiden kan hjälpa patienter med mindre komplicerade metoder. Där är vi inte ännu, och i dagsläget erbjuds de patienter som är i behov av tryckkammare denna vård på Östra sjukhuset. Det hade givetvis varit bra om det också framkommit i artikeln.

Björn Järbur

Sjukhusdirektör

ANNONS