En man tankar sin bil.
”Den fossila oljan måste fasas ut helt och privat resande minska radikalt tills vi har hållbara alternativ”, skriver Hans-Joachim Isenheim och Hervor Brandt, Miljöpartiet. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Hur ska vi kunna ställa om utan att höja priset på olja?

Replik till Martin Kinnunen (SD) och Matheus Enholm (SD) 20 maj.

ANNONS

LÄS MER:Prischock kan vänta för svenska bilister

En prischock väntar bilisterna, menar insändarna. Är höjning av bensin- och oljepriser verkligen så chockartat? Vilken verklighet har man då levt i? Har man i SD inte hört talas om klimatkrisen?

Att användningen av fossila drivmedel förmodligen är den starkaste orsaken till klimatförsämringen vet väl de flesta vid det här laget. All oljeborrning borde omedelbart upphöra. Men detta sker inte så länge det finns de som tjänar pengar på oljan. Vad som då kan göras är att tackla problemet i andra änden, nämligen höja konsumentpriset på oljan så att efterfrågan minskar, för återigen är det pengar som styr. Den fossila oljan måste fasas ut helt och privat resande minska radikalt tills vi har hållbara alternativ.

ANNONS

Under pandemin har resandet minskat och detta har haft tydligt positiva effekter på luften, särskilt i storstäder. Den erfarenheten måste vi ta vara på. Vi kan mer och mer återgå till kollektivt resande.

Beträffande palmoljan har Martin Kinnunen och Matheus Enholm rätt. Den måste också bort ur dieseln men alla oljeföretag har den inte. Exempelvis Preem har inte och har inte haft palmolja eller palmoljerester i sin diesel. Med HVO-diesel 100 reduceras utsläppet av fossila växthusgaser med 85 procent. Att SD står ensamt i riksdagen beträffande detta är en välsignelse.

Hans-Joachim Isenheim (MP)

ordförande Miljöpartiet i Munkedal

Hervor Brandt (MP)