Hur sköter Uddevalla kommun elsparandet?

Gatubelysningen tändes under natten till lördagen och det var tänt på lördagsmorgonen, menar signaturen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Fredag kväll den tredje december är det svart på delen norr om Myråsvägen. Gatubelysningen tändes under natten till lördagen och det var tänt på lördagsmorgonen. Det var sedan tänt oavbrutet under flera dygn. Lördag, söndag måndag och det är tänt fortfarande. Detta påpekades för kommunens kontaktcenter på måndag förmiddag.

I vanlig ordning händer det inget, det blir bara ett ”ärende”. Hur svårt ska det vara att släcka? Det finns väl fortfarande en manuell omkopplare för ändamålet.

Hur många ljuspunkter är tända? En uppskattning från mig är minst 300 stycken. Med det antalet och minst 125 Watt per styck blir det 37 kWh för varje tänd timma. Är det då tänt i tre dagar blir det 1300 kWh dagtid i onödan, detta i en tid då det ska sparas på el.

ANNONS

Vad är det för mening att vi släcker ljuset och minskar på värmen i hem och arbetsplatser om kommunen ska slösa? Tänds gatljusen för kontroll ska det återställas efteråt. Visst kan det bli fel på utrustning. Fel är till för att åtgärdas. Går urverk fel ska de justeras. Åtgärder ska vidtas utan dröjsmål.

I det här fallet måste det vara ett fel eller slarv. El är inte gratis för någon inte ens Uddevalla kommun. Det krävs en skärpning från kommunens sida (Uddevalla Energi) med bättre rutiner för att undvika liknande händelser i framtiden.

Boende på Helenedal

Svar direkt:

Hej och tack för att du tar upp detta viktiga ämne så här i tider av höga elpriser. Du har gjort helt rätt och kontaktat Uddevalla kommun för en felanmälan. Kommunen äger gatljusanläggningen och de avgör hur anläggningen ska skötas och underhållas.

I vanliga fall tänds och släcks gatubelysningen med automatik. I fredags blev en lyktstolpe påkörd vilket gjorde att automatiken inte fungerade. Via en serie omkopplingar kunde belysningen tändas och av säkerhetsskäl valdes att låta belysningen vara tänd tills stolpen kan bytas ut då alternativet var att inte tända alls. Arbetet med stolpen kommer att slutföras under tisdagen den 6 december och efter det styrs gatubelysningen som vanligt igen.

ANNONS

Björn Wolgast, vd

Uddevalla Energi

ANNONS