Hyreshus Strömstadsvägwen 32 i Uddevalla.
Hyreshus Strömstadsvägwen 32 i Uddevalla.

Hyresrätterna är viktiga för många

Tunga aktörer borde kunna pressa ned hyrorna

ANNONS

Joakim Bromans ledartext ”Wien löser inte den svenska bostadskrisen" 1 april borde kompletteras med Sveriges Byggindustriers kritik mot den tidigare utredningen om skillnaden i skatt mellan de bostadsformerna: ”Går inte att jämföra hyresrätt och bostadsrätt utifrån skatteregler”. Kanske en ytterligare utredning för att få klarhet.

LÄS MER:Wien löser inte den svenska bostadskrisen

I en tid då alltfler tvingas att flytta på sig för utbildning ,arbete, et cetera är hyresrätt ofta det bästa alternativet , då det inte behövs stort eget kapital att äventyra.

Att köpa egen bostad medför alltid viss risk för att man inte vet när flyttar isär eller blir långvarig sjuk /arbetslös. Kanske bostadspriset dyker ner just då, och det finns viss risk att ens egen insats förloras. Och alla har inte eget kapital.

ANNONS

Inte bara när det gäller flexibilitet är hyresbostaden överlägsen, även den traditionella hyresrätten är en fullservice-bostad. Hyresrätter är viktiga för väldig många och samhällsekonomin.

De traditionella aktörerna på bostadsmarknaden, kommunala och större privata bostadsbolag i regel, har större möjligheter än, exempelvis, enskilda småhusägare att förhandla fram lägre ränta hos långivare och mycket bättre byggrätter och villkor hos kommunen. De får även bättre pris hos övriga leverantörer förstås . Därför borde dessa tunga aktörer kunna pressa ner priset på hyran, som enskilda småhusägare inte kan. Anmärkningsvärt att kommunerna misslyckas att ta sitt ansvar !

Heja hyresrätten