Snabbtest för covid-19.
”Moderaterna vill möjliggöra för polisen att genomföra tvångstestning för covid-19, för att kunna verkställa utvisningarna utan dröjsmål.” Bild: Johan Nilsson/TT

Inför tvångstestning av dem som ska utvisas

En växande skara som fått utvisningsbeslut har hittat ett sätt att skjuta upp sin utvisning – de vägrar helt enkelt att testa sig för covid-19 när utvisningen ska verkställas. Nu agerar Moderaterna i riksdagen för att stoppa detta.

ANNONS

Grunden och legitimiteten för en reglerad invandring bygger på att lagar och regler följs. Den som bedöms ha skyddsbehov får skydd medan den som inte har skyddsskäl ska lämna landet. Detsamma gäller den som utvisas till följd av ett brott.

Ett stort antal länder tar under pandemin inte emot personer, inklusive egna medborgare, om de inte kan uppvisa ett negativt covid-test. För gränspolisen har det blivit vardag att personer som fått utvisningsbeslut vägrar att testa sig. Och utan negativt covid-test blir de som borde utvisas, efter eget godtycke, kvar i Sverige. Det är en helt absurd situation. Bland dem som skjutit upp sin utvisning på detta sätt finns ett antal personer som dessutom dömts för grova brott, bland annat våldtäkt, med utvisning som konsekvens.

ANNONS

LÄS MER:FHM: Kan behöva testa allmänheten ett par år framåt

I dag är det möjligt med tvångstestning, men bara av personer som misstänks bära på smitta och om det samtidigt finns risk för att andra smittas. Tvångstestning innebär ett kroppsligt ingrepp som självklart kräver noggrant övervägande. Den enskildes integritet ska beaktas, men också lag, ordning och respekten för brottsoffer. Det är direkt stötande att personer som ska utvisas till följd av grova brott kan skjuta upp verkställigheten genom att vägra covid-test. Konsekvensen har blivit att gränspolisen tvingats släppa ut dessa personer på våra gator.

Detta måste ändras. Moderaterna vill möjliggöra för polisen att genomföra tvångstestning för covid-19, för att kunna verkställa utvisningarna utan dröjsmål. Detta har vi lagt fram i socialförsäkringsutskottet för att det behöver möjliggöras så fort som det bara går.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har redan meddelat riksdagen att han inte tänker göra något åt detta, utan hänvisar i stället till en intensifierad dialog med mottagarländerna. Ingen känner dock till resultatet av dessa.

LÄS MER:Misslyckad integration har splittrat Sverige

Den som har fått nej på sin asylansökan eller som begått ett allvarligt brott, ska inte själv kunna avgöra när en utvisning ska ske genom att helt enkelt vägra ett covid-test. När regeringen inte ger polisen de verktyg som behövs, är det lagstiftarens skyldighet att agera. Det gör vi moderater nu.

ANNONS

Ann-Sofie Alm (M)

Riksdagsledamot för Fyrbodal

Maria Malmer Stenergard (M)

Migrationspolitisk talesperson

ANNONS