Hogslätts vänboende i Gerlesborg invigdes i juni 2018.
Hogslätts vänboende i Gerlesborg invigdes i juni 2018.

Inga flera billiga hyresrätter om borgarna får bestämma

Lena Jarlöv: Utan investeringsstödet hade vårt hus inte kommit till stånd.

ANNONS

Moderaternas och kristdemokraternas budget, som nyss röstades igenom av riksdagen, betyder att investeringsstödet för små hyresrätter och studentbostäder tas bort. Redan från årsskiftet slutar länsstyrelserna att bevilja investeringsstöd och redan inkomna ansökningar skickas tillbaka obehandlade. Många planerade och projekterade bostadshus kan inte finansieras och måste läggas i malpåse!

LÄS MER:Hogslätts Vänboende kan bli Årets Bygge

Vi är en kooperativ hyresrättsförening, som planerade, projekterade och byggde Hogslätts Vänboende i Gerlesborg. Det är ett hus med tolv lägenheter och ett gemensamt allrum, som stod klart i juni i år. Man betalar en mycket liten insats som man får tillbaka när man flyttar, det går inte att sälja och tjäna pengar. Lägenheterna fördelas efter strikt kösystem och hyrorna är lägre än genomsnittet i nyproduktionen. Vi hade en sagolik tur som råkade hamna i den lilla möjlighetsspringa som den rödgröna regeringen skapade. Utan investeringsstödet hade vårt hus inte kommit till stånd.

ANNONS

LÄS MER:Vänboendet där man hjälper varandra

Motivet till att ta bort investeringsstödet sägs vara att det snedvrider konkurrensen. Enligt vårt sätt att se vrider det konkurrensen lite mera rätt eftersom det gör det möjligt också för människor med tunna plånböcker att få chans till en bostad i attraktiva lägen.

Många medlemmar i vår kooperativa hyresrättsförening som inte fick plats i Hogslätt hoppades på att ytterligare hus skulle byggas, eftersom det första blev så lyckat. Nu grusas de förhoppningarna. Det lär dröja innan något nytt projekt påbörjas. Låt oss hoppas att dröjsmålet bara blir en mandatperiod!

Lena Jarlöv

projektledare