Ljusmanifestation till minne av offren i terrorattentaten i Sri Lanka.
Ljusmanifestation till minne av offren i terrorattentaten i Sri Lanka. Bild: Manish Swarup

Ingen ska behöva vara rädd för att utöva sin religion

Som troende, muslimer och kristna i Uddevalla, fördömer vi alla former av terrorism

ANNONS

Media har på senaste tiden rapporterat om flera förfärliga terrordåd mot bedjande människor. I Nya Zeeland och Sri Lanka handlade det om att angripa och mörda muslimer och kristna som var samlade till gudstjänst. Även andra religionsutövare har drabbats, som i oktober när en man som kallade sig ”kristen nationalist” attackerade och mördade judar i en synagoga i Pittsburgh, USA, mitt under pågående sabbatsgudstjänst. När våldsbejakande extremister begår sina vansinnesdåd är det påfallande ofta just troende människor som är måltavlan. Samtidigt är det inte ovanligt att terroristerna ser sig själva som troende, och citerar heliga skrifter från den ena eller andra religionen. För den stora majoriteten av troende är detta totalt oacceptabelt.

ANNONS

Som troende, muslimer och kristna i Uddevalla, fördömer vi alla former av terrorism, och särskilt terror i religionens namn. Vi är förfärade över att våra religioner och heliga skrifter kidnappas och används som argument för dödlig terror.

Vi vill också betona hur viktigt det är att Sverige står upp för religionsfriheten. Rätten att samlas till gudstjänst har ett starkt skydd i svensk grundlag och är en grundbult i ett demokratiskt samhälle, men den måste också skyddas i praktiken. I dagsläget är det särskilt synagogor och moskéer som utsätts för angrepp i Sverige, och därför är kampen mot antisemitism och kampen mot islamofobi – inklusive att förstärka säkerheten vid synagogor och moskéer – en nödvändig del av försvaret av demokratin. Ingen ska behöva känna fruktan för att delta i en gudstjänst. Ingen ska utsättas för hatbrott i form av hot, våld eller trakasserier för sin tros skull.

Luul Libaan

ordförande Somaliska föreningen Hilaac

Kais Habeeb

ordförande De Väntades Islamiska Center

Feysal Reerabdullah

ordförande Islamiska Centret

Lasse Berndes

präst Dalabergs församling, samordnare religionsdialogen