Moderaterna säger nej till kostnader för gymnasieutbildning för asylsökande.
Moderaterna säger nej till kostnader för gymnasieutbildning för asylsökande. Bild: Berit

Inte ansvarsfullt att erbjuda asylsökande gymnasieutbildning

Moderaterna på Orust: Vi kan inte säga ja till helt onödiga kostnader

ANNONS

Replik på insändare om frivillig betalning av Gymnasie för asylsökande

LÄS MER:Gymnasieutbildning är en investering för framtiden

Majoriteten på Orust i form av S, C och MP, säger i en replik till oss att vår kritik mot deras beslut att erbjuda asylsökande vuxna över 18 år gymnasieutbildning, trots att lagen inte kräver det, att det bara handlar om marginella utgifter. Det är ett av problemen med nuvarande majoritet som styr vår vackra kommun med en låneskuld på över 700 miljoner och Sveriges tredje högsta kommunalskatt. Om man alltid ser alla köp som marginella kostnader samtidigt som man driver verksamheten med underskott kan man aldrig få ordning på sin ekonomi, det gäller såväl vår familjeekonomi som när vi med förtroende är satta att sköta vår gemensamma ekonomi. När vi sköter andras pengar behöver vi vara ännu mer ansvarsfulla än med våra egna. Tyvärr kännetecknar inte det nuvarande majoritet på Orust

ANNONS

LÄS MER:Vi säger nej till gymnasieutbildning för asylsökande

Orust erbjuder trygghet för hela familjen, bra skolor med goda resultat och fantastiska boendemiljöer och snart en bättre länsväg 160 på Varekilsnäs. Vi välkomnar många fler familjer att bosätta sig på Orust. Vi har väldigt gott om plats för fler som vill satsa på sitt drömboende året runt på rimligt pendlingsavstånd till både Göteborg och Trestad. För att attrahera fler kan man inte betala en kommunalskatt på nästan 20 000 kronor mer per år i en familj med medelinkomster jämfört med våra grannkommuner. Därför går vi till val på att sänka kommunalskatten med två kronor utan sämre service i kommunens kärnområden, skola, omsorg, planfrågor o tillsyn/företagarklimat.

Utskottet för omsorg prognostiserar nu (4 maj) ett underskott för helåret på upp emot 25 miljoner kronor jämfört med budget. Att då samtidigt som majoriteten säga ja till helt onödiga kostnader är ansvarslöst.

Vi har en stor brist på särskilda boenden och den är på väg att explodera. Orust Kommun följer inte riktlinjerna på att ge särskilt boende när hemtjänst-timmarna överstiger 130 timmar per månad.

På detta sätt så har de tidigare trevliga institutionerna, Strandgården och Kaprifol-gården utvecklats till Hospis i kombination med gravt senildementa. En vanlig gammal pensionär blir inte insläppt-får ingen plats.

ANNONS

Dessa underskott på platser är mycket större än de siffror som kommunen skamset rapporterar varje kvartal till Socialstyrelsen. Våra pensionärer som sitter fast ensamma i stora bostäder vågar inte klaga. För det gör man inte på Orust.

Ovanpå allt detta kommer det omedelbara ombyggnadsbehovet av uppemot 100 särskilda boenden då de inte uppfyller dagens krav på arbetsmiljö. Först ut är Strandgården i Ellös som måste vara ombyggd inom 15 månader. Vid ombyggnad förlorar vi utrymme. Tre utdömda särskilda bostäder blir två med bra arbetsmiljö.

Det behövs en mental förändring i Orust politiken där vi tar ansvar för det vi ska och sätter våra egna skattebetalare främst, såväl barnfamiljer som pensionärer och inte som nu oansvarig politik på drift i frågor vi inte behöver agera.

Anders Arnell

Slussen, valledare M Orust

Robert Larsson

Höggeröd ordförande M Orust

Anne Kolni

Henån, vice ordförande M Orust