Uddevalla Omnibus tilltänkta köp av Lysekils Buss ifrågasätts av skribenten.
Uddevalla Omnibus tilltänkta köp av Lysekils Buss ifrågasätts av skribenten. Bild: Karl af Geijerstam

Inte mycket som talar för en bra bussaffär

Med anledning av den tänkta bussaffären så har jag några frågor samt påståenden:

ANNONS

1. Vad är det som är affärsmässigt med att köpa ett bolag som minskat sin omsättning med cirka 70 procent från 2016 till 2018 och som går med minus 2,51 procent? Man omsätter cirka 52 miljoner med cirka 70 anställda vilket är en omöjlighet att få ihop ekonomiskt utan att säga upp ett stort antal medarbetare. Det jag kan se är att overheadkostnaderna kan minska.

2. Vad är priset på bolaget? Har ni haft experter/konsulter som kontrollerat detta då det är en komplex affär?

3. Jag utgår från att ni har anlitat experter/konsulter för en utvärdering annars är det en katastrof om politiker som inte har någon som helst kunskap eller erfarenhet av sådana här affärer. Vi har ledande politiker som skall ta beslut i denna affär som är starkt involverade i små egna bolag som gör katastrofala förluster, detta är ingen merit.

ANNONS

4. Vad är det för prognos som tagits fram som visar på drygt 10 procent avkastning under många år framöver? Hur kan 10 procent vara möjligt då motsvarande bolag som gör vinst har en avkastning på cirka 1,57 procent? Det är många motsvarande bolag som gör en förlust på cirka 2,6 procent.

5. Det är en mycket konkurrensutsatt marknad där bolag kan falla med att ett avtal upphör, vad händer om ni inte får avtal längre fram, och bolaget går med förlust? Skall det bli ett ägartillskott och i detta fall Uddevalla kommun?

(Siffrorna som redovisas är hämtade från allabolag.se)

Detta är enligt min mening en mycket riskabel affär som med all säkerhet kommer att kräva mycket skattefinansiering längre fram. Det krävs också en stark och kompetent ledare för att vända den negativa trenden för Omnibus och Lysekils Buss och detta är jag den första att gratulera om så sker, men tyvärr tror jag inte på detta.

Politiker, håll inte på och experimentera med våra skattepengar i er okunskap, håll er till det ni är valda för.

Orolig och irriterad skattebetalare