Invandrad arbetskraft. Finska arbetare på Uddevallavaret 1957. Källa: Digitalt Museum
Invandrad arbetskraft. Finska arbetare på Uddevallavaret 1957. Källa: Digitalt Museum Bild: Arne Andersson

Invandrarna måste få jobb direkt – som det var förr

Låt de asylsökande arbeta som ersättning för mat och boende

ANNONS

När hen kommer hit kommer hen på ett asylboende. Och då får hen bo och bli försörjda av oss, ofta så länge som fyra, fem år, i väntan på att få ett ja från Migrationsverket. Först då får hen börja lära sig svenska (på SFI). Är det mänskligt?

Varför inte från första dagen informera om vad som gäller i Sverige? Hur vi lever och vilka lagar och regler vi har. Och varför får man inte lära sig svenska med en gång? Det är aldrig fel att lära sig ett språk till, eller om en ny kultur. Även om man inte får uppehållstillstånd.

ANNONS

Vi lider brist på bland annat ingenjörer och sjukvårdspersonal i Sverige i dag. Varför ska det ta sju till tio år från att hen kommer hit, att få svensk läkarlegitimation? Under tiden tappar hon kunskap och rutin och får inte uppdateringar om nya rön.

Hur många taxichaufförer har en utländsk ingenjörsutbildning? Detta är ett fruktansvärt resursslöseri. Och alla ensamkommande barn som kommer hit. Vad spelar det för roll om de är 17 eller 19 år?

Jag anser att vår största uppgift är att stödja / uppfostra dem och försöka få dem trygga i sig själva. Och lyckas vi med det kommer vi att få mycket lojala nya medborgare. Kom ihåg: det är inte rasistiskt att tala om vilka lagar och regler som gäller här. Utan det är vår skyldighet att göra det.

Jag kommer ihåg att på 1960- och 1970-talen, när det kom en massa finländare och jugoslaver hit. Då behövde vi folk i industrin och då var det bara att börja arbeta direkt. Allt annat fick vänta.

Visst, tiderna har förändrats men är det inte bättre att alla får en uppgift några timmar om dagen som ersättning för boende och mat?

Det finns en massa saker som behöver göras i samhället, men där det inte finns ekonomiska resurser att anställa fler personer.

ANNONS

En pensionärs funderingar