Investeringsbidraget skapar billigare lägenheter

Alf Gillberg (S): Flera bostadsbolag vittnar om hur bra bidraget är

ANNONS

P 4 Väst gjorde nyligen ett reportage i anledning av att investeringsbidraget för att öka byggandet av mindre hyresrätter, studentbostäder mm ju fick ett abrupt slut nu i januari, beroende på att Moderaternas och Kristdemokraternas budget gick igenom i riksdagen på senhösten. Flera av våra kommunala bostadsbolag i vårt område vittnade i reportaget om vad investeringsbidraget betyder för dem att kunna producera lite billigare och inte minst vad det betyder för den slutliga inflyttningshyran. Några av riksdagsledamöterna i vårt område fick, till slut under dagen, komma till tals i frågan med sin syn. En av dem var nya moderata ledamoten Ann-Sofie Alm från Munkedal, som frankt konstaterade att ”investeringsbidraget bara innebar pengar i fickan på byggarna och slöseri med skattemedel”! En uppenbart felaktigt uppfattad reform av Ann-Sofie Alm.

ANNONS

Det som Alm uppenbart missat, eller inte vill se, är ju att den slutliga inflyttningshyran för de nybyggen som kunnat få bidraget enligt det regelverk som gällt, blivit cirka 25 procent lägre! Alltså att det är den inflyttande hyresgästen som, för en gångs skull, får lite lättnad på hyran! Eidar AB i Trollhättan berättade exempelvis i radioreportaget att de studentbostäder de så gärna velat dra igång nu, utan investeringsbidrag, skulle bli 1 200 kronor dyrare per månad. Varför de lagt projektet på is. En väsentlig skillnad alltså.

Alla aktörer på bostadshyresmarknaden har ända sedan investeringsbidraget tillkom första gången under Göran Perssons regering, varit överens om att investeringsbidraget träffat rätt. Men i moderaternas värld är förstås bidrag alltid fult – medan avdrag alltid är fint och bra! Det hade varit på sin plats om Alm, när ”bostadsmarknaden nu ska reformeras”, samtidigt också hade insett och konstaterat att de största bidragen (i form av skatteförmåner) ju går till ägt boende, det vill säga ränteavdrag, ROT-avdrag, RUT-avdrag, avdrag vid vitvarureparation, förmånlig reavinstbeskattning etcetera.

Till och med Ann-Sofie Alm borde inse att en kommande total skattereform givetvis måste innehålla en reform för lika skattevillkor för hyresrätten. Det, om något, är avgörande för att vi ska få alla de hyresrätter vi alla önskar oss. Men också för att få bukt med en sjuk bostadsmarknad för övrigt, där svenska folket är det mest skuldsatta i Europa idag, något vi borde kunna vara ense om. Till dess kan vi åtminstone glädja oss åt att investeringsbidraget återkommer i den nytillträdda regeringens agenda.

ANNONS

Alf Gillberg (S)

Uddevalla