IPCC-rapporten handlar om mig, dig och oss

Den nyss presenterade IPCC-rapporten slår fast att det kort och gott är värre än vi förväntat oss och på några sätt redan försent att rädda delar av ekosystemet.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Vi behöver både anpassa och skydda oss i större utsträckning. Jorden, luften, vattnet och livet hotas! Vi måste göra allt vi kan för att minimera skadorna. Proaktivt arbete är på flera fronter redan försent. Oåterkalleliga klimatskeenden kommer påverka uppåt 3,6 miljarder människor som nu lever under sårbara förhållanden.

Det avskyvärda kriget i Ukraina lär överskugga rapporten och i värsta fall skapar stämningar i världen av nationalism och protektionism som gör global samverkan svårare. Därför är det viktigare än någonsin att vi kommer samman för fred, solidaritet och samarbete över gränserna för att rädda planeten och en framtid för kommande generationer.

ANNONS

Klimatförändringarna är här i full storm. Vi behöver anpassa oss nu och snabba på alla processer tillgängliga och inse att vi inte gör tillräckligt.

Om vi inte tog klimatkrisen på allvar innan, är det dags att ta det på högsta allvar nu. Klimatrapporten handlar om mig, dig och om oss. Inte imorgon eller sen, utan idag. Ofrånkomlig krass fakta.

Men låt kunskapen inte leda till panik eller förlamning – tiden är fortfarande för anpassning, möjligt att begränsa skador och ställa om. Vi vet vad som behöver göras. Vi behöver bara våga och vilja det tillräckligt.

Så låt oss kämpa för en klimatpolitik värd namnet, för tiden är nu för förändring.

Tina Ehn,

landsbygdspolitisk talesperson Miljöpartiet de gröna

Lena Linke,

ordförande Miljöpartiet de gröna i Sotenäs

Hans-Joachim Isenheim,

ordförande Miljöpartiet de gröna i Munkedal

ANNONS