Iranska folket har fått nog nu

En 22-årig kvinna som möttes av en sådan brutalitet av moralpolisen i Tehran att hon till sist mördades, för att ha visat lite av sitt hår, menar debattörer.

ANNONS
|

Det har nu gått 43 år av diktatoriskt och islamistiskt järngrepp över människors liv i Iran. Nu har folket fått nog och katalysatorn är Jina Masha Aminis öde. En 22-årig kvinna som möttes av en sådan brutalitet av moralpolisen i Tehran att hon till sist mördades, för att ha visat lite av sitt hår.

Dagligen ser vi bilder som strömmar ut i sociala medier. Bilder på kilometerlånga demonstrationer, på skolflickor som sliter av sig slöjan, på regimens övervåld och på ett folk som inte ger sig. Under de senaste 43 åren har hoppet om förändring tänts vid flera tillfällen, men aldrig har det varit så omfattande som nu. Grundskoleelever, arbetare i oljeindustrin, fabriksarbetare, lärare och många fler har anslutit i protesterna. Människor från alla samhällsklasser och alla minoriteter står enade. Den islamiska republiken ska falla.

ANNONS

Regimen har svarat genom att arrestera över 14 000 människor, över 300 har blivit mördade och av dessa är 50 barn. De verkliga siffrorna är troligtvis långt fler. Häromdagen röstade det iranska parlamentet för att dödsdomar skulle utfärdas mot samtliga demonstranter. Vi riskerar alltså ett massmord, mitt framför världens ögon.

Den tidigare utrikesministern Margot Wallström skrev i Dagens Nyheter under förra helgen, att den västerländska tron att Iran kan reformeras genom handelsavtal och kritisk dialog har nått vägs ände. Omvärldens relation till regimen i Iran måste omprövas. Från kritisk dialog till ett tydligt politiskt tryck mot regimen i Tehran.

Det måste bli ett slut på den iranska ayatollaregimens era. För det lidande iranska folkets skull, men också för att det har bäring på vår egen säkerhet, här i Sverige.

Det iranska revolutionsgardet utbildar just nu ryska styrkor i Ukraina. De förser tyrannen Putin med självmordsbombare och drönare i kriget mot Ukraina. Khamenei, Putin och Erdogan träffades i Tehran i juli i år. Under det mötet enades de om att långsiktigt stärka ländernas relationer både ekonomiskt och politiskt.

Det modiga iranska folket ropar zan zendegi azadi och på kurdiska säger de jin, jiyan, azadi. Kvinna, liv, frihet. De ropar det om och om igen och de gör det med livet som insats.

ANNONS

Det är dags för omvärlden att kraftfullt agera både för det iranska folket men också för Europas och Sveriges säkerhet.

Louise Thunström,

riksdagsledamot (S), Fyrbodal

Kiomars Heydar,

internationell ledare (S), Fyrbodal

ANNONS