Israels premiärminister Benjamin Netanyahu
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Bild: Oded Balilty

Israel har rätt att existera

"Jag tycker judarna ska ha rätt till ett land där de kan få leva ut sin religion och sin kultur"

ANNONS

Israel. Ett land som enligt många inte har rätt att existera. Ett land med väldigt lång historia. Ett heligt land för flera religioner. Ett land som flera gånger om tagits över av andra. Ett folk som blivit utkörda från sina hem. Ett folk som blivit förföljda, torterade och dödade. Sluta hata Israel!

För att förstå vad jag pratar om behöver jag förklara lite vad som hänt i Israel under åren. Landet Israel är ett område i mellanöstern. Mellan år 1050-37 f.kr kontrollerades området från och till av olika judiska kungariken och de var då fullt självständiga i ca 567 års tid. Israel har efter det kontrollerats av andra imperier som ofta bytt namn på området. Det har hållit på ända fram till år 1948 då staten Israel skapades. Innan 1948 kallades landet Palestina och ända sedan landet blev Israel har ett krig mellan främst palestinierna och judarna i Israel pågått.

ANNONS

Området Israel är även viktigt för judarna då det är därifrån judendomen och sedan även kristendomen kommer ifrån. Det är alltså ett heligt område.

För det första, varför området blev just Israel 1948 är bland annan pga att det var precis efter andra världskrigets slut då mellan 5,6 och 6,3 miljoner judar dödades. Man ville då ge judarna ett eget land som en säker punkt och en plats där de skulle vara mer skyddade och få ha sin kultur. Judarna hade inget eget land innan dess. Palestinierna, som idag kulturellt och språkligt är araber, har flera andra länder som är arabiska. Det har inte judarna. Jag tycker judarna ska ha rätt till ett land där de kan få leva ut sin religion och sin kultur. Ett land de får känna är deras.

För det andra så la FN fram en delningsplan där dåvarande palestina skulle delas mellan judar och araber. Israel skulle få 55% av marken och Palestina 44%. Staden Jerusalem skulle vara en internationell zon i tio år och sedan skulle invånarna i staden rösta i en folkomröstning om vilket land de ville tillhöra. FN:s generalförsamling antog delningsplanen i november 1947. 14 maj 1948 gick Israel ut med en självständighetsförklaring. Landet har alltså skapats på ett rätt sätt. Det var FN:s beslut att Israel skulle grundas och därför är det helt rätt att området ska kallas Israel. Jag säger inte att Israel har gjort allt rätt i kriget men jag säger att skapandet av Israel har i botten gått rätt till.

ANNONS

Men då kanske några av er tänker att ja, Israel har fått marken på ett så kallat rätt sätt men behöver de ha allt? Kan inte israeliterna dela med sig om palestinierna vill ha mer mark än dem fick?

Israel har erbjudit palestinierna mark flera gånger. I en artikel skriven av Harvey Cameron på hemsidan Quora (28/7-2018) skriver författaren flera gånger om att som Israel erbjudit mark till palestinierna. Exempelvis, år 2000 erbjöd Israels dåvarande premiärminister Ehud Barak palestinierna hela Gaza och 97% av västbanken.

För det tredje så är det idag mycket snack om demokrati och jämställdhet i hela världen. Israel är faktiskt det enda landet i mellanöstern som är en demokrati. På wikipedia finns en sammanställning på demokratiindex för länderna i världen och där kommer Israel på en 29:e plats. Israel har religionsfrihet, parlamentarism och allmän rösträtt. De kämpar också för jämställdhet. Om vi vill att världen ska bli mer jämställd och demokratisk, varför förgöra det enda landet i mellanöstern som kämpar för detta?

Slutligen, vi kan nu konstatera att Israel har fått området på rätt sätt och ändå erbjudit palestinierna mark för att bilda sin egen stat. Detta kallar jag givmilt och generöst. Även fast Israel är en demokrati och judarna ett folk med endast ett land vänder sig världen emot dem. Sluta med detta. Sluta hata Israel!

ANNONS

Lampa