20180406 Trollhättan Vård , sjukvård , NU-sjukvården , Näl , ambulanspersonal , ambulanssjukvård , ambulans , blåljus , utryckning , larm , sjukhuskorridor
20180406 Trollhättan Vård , sjukvård , NU-sjukvården , Näl , ambulanspersonal , ambulanssjukvård , ambulans , blåljus , utryckning , larm , sjukhuskorridor Bild: Stefan Bennhage

Jag fick vård direkt av duktiga läkare - säg inte upp dem!

Vård bakom skrivbord botar inga patienter

ANNONS

Jag har upplevt effektiv vård i Uddevalla. Den ska ni vara rädd om!

Cancer är en av de vanligaste sjukdomarna idag, jag tänker bl.a. på cancer i prostatan och urinblåsan. Det drabbar många män.

LÄS MER:310 tjänster bort från Nu-sjukvården

Jag talar av egen erfarenhet. Låt mig kort beskriva min egen upplevelse - patientens horisont.

En lördag morgon i vintras kom det helt överraskande blod i urinen. Efter att det upprepats under någon vecka besökta jag min vårdcentral och efter provtagning skickades en remiss till urologen på Uddevalla sjukhus.

Remissen fick urologen måndagen den 19 februari. Två dagar senare undersöktes jag och efter röntgen och cystoskopi kunde cancer konstateras. Kort tid senare opererades jag. Sedan följde efterbehandling varje vecka under våren och försommaren. Och just snabb och tidig behandling är ju en nyckelfaktor vid cancer. Det vet ju alla.

ANNONS

LÄS MER:Var fjärde vårdplats används inte

Efter att i åratal ha läst och hört om köer, långa väntetider och frustrerade patienter inom NU-sjukvården var jag enormt överraskad och glad hur bra det fungerade - vilket flyt – särskilt nu när jag själv nu fick uppleva avancerad behandling från insidan för första gången i mitt 69-åriga liv. Den professionalitet och värme man känner från teamet på urologen - den skapar hopp om en framtid även efter ett chockartat cancerbesked.

Nu läser jag i Bohusläningen - till min stora överraskning, att resurserna ska minskas på urologen i Uddevalla - en av landets bästa. Ett team som ska bedöma 100-tals remisser varje månad och där bl.a. att de två mest erfarna överläkarnas tjänster ska avvecklas vid årsskiftet. Är detta verkligen rätt och rimlig prioritering? Effektivisering kallas det av de styrande.

Ja, jag har sett effektiv vård från insidan kära sjukhusdirektörer och regionråd och alla ni 1200 politiker i regionen som pratade just om detta i valrörelsen. Vård utan snik och snack – men effektiv som tusan. In på morgon, operation, uppvaket och en ostsmörgås – hem på kvällen med läckageskydd i kalsongen. Spara – på vadå?

LÄS MER:Läkarnas oro – köerna kommer att öka

Vård bakom skrivbord – det botar nog ganska få. Men handfast praktisk effektiv vård på golvet som styrs av professionen fungerar och det botar många! Den ska ni vara rädd om. Och den betalar jag gärna skatt för.

ANNONS

Gör om och gör rätt!

Hans Rubenstein

Munkedal