Att barn och ungdomar under 18 inte ens får gå in med målsman och sjunga allsång är bland det konstigaste jag har hört, uttrycker insändarskribenten.
Att barn och ungdomar under 18 inte ens får gå in med målsman och sjunga allsång är bland det konstigaste jag har hört, uttrycker insändarskribenten. Bild: Edvin Bergström

Kalas med allsång – men jag får inte delta

Att barn och ungdomar under 18 inte ens får gå in med målsman och sjunga allsång är bland det konstigaste jag har hört, uttrycker insändarskribenten.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Efter två års pandemi trånar det svenska folket efter liveunderhållning och för oss Uddevallabor är det, i skrivande stund, bara en dag kvar till det årliga Uddevallakalaset som utlovar allt från stora artister till härlig, svensk, klassisk allsång – i alla fall om du är över 18.

Jag är en 15-årig kille och allsång kan nog vara bland det bästa jag vet. Barn, vuxna, pensionärer samlas för att ha picknick och sjunga låtar tillsammans som alla kan. Solen strålar, vinden susar i träden och det skymtas inte en sur min så långt ögat kan nå. Både Lysekil och Vänersborg har haft sådana här allsångskvällar och jag har längtat efter att Uddevalla ska anordna samma sak. När jag, för bara några dagar sedan, fick reda på att Uddevallakalaset utlovat allsång blev jag överlycklig! Äntligen kan vi Uddevallabor uppleva samma myskänsla och gemenskap. Och inte nog med det: Dotter, Clara Klingenström och Jan Johansen står också för underhållning. ”Äntligen har Uddevalla lyckats”, skrattade jag tyst för mig själv. Men jag ropade hej för snabbt.

ANNONS

“Evenemangsområdet”, där den tidigare nämnda musikunderhållningen ska ta plats, öppnar klockan 18 och då är är det endast personer över 18 år som kommer in. Kompisgäng som är ute för att umgås och ha kul, men framför allt barnfamiljer kommer inte in, inte ens på allsången. Jag skickar iväg ett mejl, detta kan väl inte stämma?

Svaret lyder: “Ja, du har förstått riktigt, på evenemangsområdet efter kl. 18:00 gäller ålder 18 år, oavsett målsman med eller ej. Det är ett medvetet val pga torgets begränsade storlek i förhållande till db/volym samt att det är alkoholförsäljning.”

Jag kan helt klart förstå att det skulle gälla från 18 år om man inte är med målsman. Jag förstår att man inte vill ha stökiga ungdomar som springer runt och “förstör” men detta resulterar ju i att barnfamiljer nekas entré. Kalle, 5 år, och Sofie, 10 år, får inte sitta med sina föräldrar, äta jordgubbar och lyssna på musik. Att barn och ungdomar under 18 inte ens får gå in med målsman och sjunga allsång är bland det konstigaste jag har hört.

Detsamma gäller alkoholförsäljningen. Hur kan detta vara ännu en anledning? Om barn och ungdomar är i målsmans sällskap är det dennes ansvar att barnen inte får i sig alkohol, något som jag tror det flesta föräldrar klarar av och personerna som säljer alkohol säljer knappast till någon som inte är myndig, vi har väl leg av en anledning?

ANNONS

Till sist, volymen: Sänk volymen, särskilt på allsången – det behövs ingen bergsprängare där. Eller flytta arrangemanget till Museiparken där det inte ekar lika mycket. Ganska simpelt kan man tycka.

Snälla Destination Uddevalla, allsång och underhållning är familjeaktiviteter. Tänk på det till nästa gång! Och till alla barnfamiljer, ni får nöja er med att åka orimligt dyra karuseller och hoppa hoppborg.

Vilmer Jendevi

ANNONS