Ett barn får en spruta.
Barn, föräldrar, vårdpersonal, sjuka, överviktiga, studenter – Kerstin Olvén resonerar kring vilka som borde gå först. Bild: Bertil Ericson / TT

Kanske borde barnen och deras föräldrar vaccineras först

Nu är covid-vaccineringen i gång och ny hälsningsfras lyder: ”Hej, har du fått någon spruta, vilken sort”? Vad pratade vi om innan pandemin?

ANNONS

Vaccineringen följer en noga utarbetad turordning. Först ut är alla äldre, omvänd åldersdiskriminering. Sedan, eller samtidigt i turordning, kommer alla som tar hand om alla dessa äldre. Lika viktig är också hela den grupp sjukvårdspersonal som vårdar dem som trots allt blir sjuka. Ganska självklart.

Alla de som behöver medicin mot högt blodtryck, det vill säga ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen plus alla andra med allvarliga sjukdomar lever farligt och bör självklart komma högt i turordningen, helst högst. Därtill kommer alla överviktiga, cirka 50 procent av befolkningen, som löper extra stor risk att hamna på IVA. Det blir väldigt många procent, men det hjälps inte, alla måste få gå först.

ANNONS

LÄS MER:Vaccinering av personal i NU-sjukvården pausad

Några procent kanske kan åka till Halland, eller kunde i alla fall en kort tid, för där var det lite si och så med turordningen. Turistvaccin är ett känt begrepp, men vaccinturism är alldeles nytt. Om tillräckligt många västragötalänningar åker till Halland så måste den regionen tilldelas mer vaccin. I bästa fall får Västra Götaland då vaccin över och en och annan hallänning kan smita över gränsen hit. Jag hoppas innerligt att alla vaccinationssamordnare är tidigt vaccinerade, vem skulle annars reda ut detta? De som knåpar ihop bokningssystem är också viktiga, liksom alla inblandade myndigheter och kanske även regeringsmedlemmar. De borde alla gå först.

Egentligen skulle barnen, vår framtid, vaccineras, för om de blir sjuka måste någon förälder vabba, en förälder som har ett arbete, kanske inom sjukvården eller lärare eller på Folkhälsomyndigheten. Därför borde egentligen alla föräldrar med barn under 15 år också vaccineras allra först.

LÄS MER:Lena Hallengren (S): ”De äldsta ska vaccineras först”

Och såklart alla stackars studenter, som inte får gå på fest. De blir så deprimerade att deras framtida karriär är hotad. Själva studierna sköter man hemma i soffan, men att inte få gå på en riktigt rejäl fest är ju snudd på katastrof. De måste väl ändå vara högt prioriterade, och deras lärare.

ANNONS

Störst katastrof är i alla fall den hemliga listan för överblivna doser. I stället för att kasta bort dem har ett antal personer helt oförtjänt fått en vaccinering före i kön, oavsett ålder och sjukdom. De har hamnat på en lista så hemlig att inte ens Google vet om den. Vad var alternativet? Bättre vore att kommunen gjorde den hemliga listan offentlig, så är saken ur världen och skandalvärdet bleknar. Det dyker säkert upp nya skandaler.

Kerstin Olvén

lyckligt vaccinerad

LÄS MER:Svårt att förstå den stora skillnaden i vaccintakten