Utsocknes gör bäst i att hålla sig borta.
Utsocknes gör bäst i att hålla sig borta. Bild: Daniel Johansson

Kleven behöver inte mer exploatering

Priset Smögen har fått betala för exploateringen är mycket högt

ANNONS

Replik till Kai Engelbrektsson om Kleven

LÄS MER:Bra att 58 personer är skrivna på Kleven

Kanske kan Kai Engelbrektsson utveckla tankarna på de 120 lägenheterna han vill bygga på Kleven, Smögen. Till exempel hur har han tänkt sig fördelningen hyresrätter/bostadsrätter? Han vet ju, att en av kommunens svaga punkter ligger i bostadsbristen. För att få igenom sitt projekt slänger han ut betet med att vilja bygga hyresrätter också. Blir det 50/50 då, kan man undra?

En liten räknelektion. 58 personer är skrivna på Kleven, säger Kai E. Det betyder inte 58 årslägenheter. Om vi räknar smalt – två personer i varje lägenhet blir det 29 lägenheter. Då återstår 201 lägenheter av de ursprungliga 230, minus 15 som är till salu, vilket ger summan av 186 som i dagsläget inte bebos av årsboende. Sedan kan man ju fundera över hur många av de 58 personer som är skrivna på Kleven, också bor där under vinterhalvåret?

ANNONS

LÄS MER:Vill inte S skapa nya hyresrätter på Kleven?

Priset Smögen har fått betala för exploateringen på Kleven är mycket högt; det genuina fiskeläget Smögen, som drar turister från hela världen, är borta och har ersatts med en plats som liknar en förstad till Stockholm.

Frågor som dyker upp är; behöver vi i Sotenäs offra mer av våra värdefulla berg och vår unika natur, som rankas bland de vackraste i världen enligt CNN, för att bygga för sommargäster?

LÄS MER:Vi har rätt att säga nej till byggplaner

Jag förstår inte heller varför en sakkunnig person ska utreda trafiksituationen på Kleven, som Kai E anser. Det är bara att ta sig till Kleven-området en dag mitt i juli, så har man svaret, att Kleven är mer än överbelastad med trafik. Eller menar Kai E att man ska utreda hur mycket mer berg som kan sprängas bort för att trafikhinder inte ska uppstå när de ytterligare 120 lägenheterna är byggda?

LÄS MER:120 nya bostäder planeras på Smögen

Att Britt Wall engagerar sig i Kleven-frågan genom Facebook, tycker vi Sotenäsbor är väldigt bra och positivt. Det visar att hon står upp för oss årsboende och för demokratin. Vi är många Sotenäsbor som tröttnat på att utsocknes exploatörer hänsynslöst utnyttjar och suger ut våra unika områden för egen vinning. Man kör med hyresrätter, äldreboende och allt möjligt, för att få igenom ett gynnsamt beslut av de styrande politikerna.

ANNONS

LÄS MER:Ny detaljplan ger fler möjligheter

Vi Sotenäsbor är också dödligt trötta på att bli bortmotade av sommargäster som köpt bostadsrätter på Kleven, Roparebacken, Smögenbaden, Guleskär för att nämna några av de många områden i kommunen, där detta händer. Det här är ytor som tillhör oss alla och där alla har rätt att vistas, men i verkligheten är det inte så. Man tar till alla fula knep att stänga oss ute. Och det är inte ortsborna som gör det.

Bibbi Hallenberg

Stoppa ytterligare exploatering av 120 bostadsrätter på Kleven, Smögen

(Fotnot: En tidigare rubrik kunde tolkas som att insändarskribenten motsätter sig all turism i kommunen, men så är inte fallet. /Redaktionen)

VAD TYCKER DU? Kommentera gärna med tjänsten Ifrågasätt här nedan: