Hoppet står nu till att svenska folket är klokare än företrädarna för de stora politiska partierna, skriver debattören.
Hoppet står nu till att svenska folket är klokare än företrädarna för de stora politiska partierna, skriver debattören. Bild: Pexels

Klimatförändringen – mardröm eller sanndröm?

Hoppet står nu till att svenska folket är klokare än företrädarna för de stora politiska partierna, skriver debattören.

ANNONS

Härom natten hade jag en kuslig dröm. Det kom en nyhet: Klimatförändringen har nu nått sådan nivå att allt hopp är ute. Om trettio år är det slut. Det finns ingen återvändo – det har gått för långt.

Jag vaknade med en förlamande känsla av uppgivenhet och sorg. Jag har ju egentligen vetat att det är illa men ändå inte riktigt tagit det till mig. Först nu blev det helt verkligt. Det här var alltså slutfasen av detta storartade försök där naturen under miljoner år utvecklat en varelse som överträffar alla andra djur i intelligens, med förmåga förutse och planera. Trots det klarade människan inte testet att bygga ett hållbart samhälle i samspel med de andra arterna på denna förunderligt vackra planet. Så sorgligt.

ANNONS

På morgonen lyssnade jag på God morgon världen i P1. Där presenterade meteorologen Maria Augutis en väderprognos för juli 2070 från SMHI – så som den väntas bli som det fortsätter som nu: Ett långvarigt högtryck har parkerat sig över de östra delarna av Sverige med temperaturer på 40 grader och stor risk för skogsbränder. I väster ett djupt lågtryck. När de båda vädersystemen möts, risk för kraftig åska, skyfallslika regn, upp till en månads nederbörd på ett dygn. Tromber kan uppstå. Nattens dröm var alltså en sanndröm!

Liberala Nyhetsbyråns skribent Malin Lernfelt målar i Bohusläningen den 11 juli ut Miljöpartiets klimatpolitik som en mardröm för vanligt folk (11 juli). Ändå är Mp:s klimatpolitik långt ifrån tillräcklig, trots att den är den mest långtgående av riksdagspartiernas. Som medlem av regeringen har Mp tvingats hålla igen och anpassa sig till Socialdemokraterna. Vänsterpartiet har den näst skarpaste klimatpolitiken. Partier som ännu inte kommit in i riksdagen är den nybildade Klimatalliansen, som ser klimatet som en ödesfråga och FI som framhåller omsorg om allt liv och allt levande, vilket innefattar kommande generationer.

Med dagen klimatpolitik har kommande generationer inte en chans. Det är skrämmande hur svårt det verkar vara att inse vilken risk världen står inför om vi inte agerar resolut omedelbart. Klimatet kommer inte att vänta tills vi eliminerat de kriminella gängen och köerna till sjukvården, och tills kriget är slut. Klimatförändringen pågår med full kraft. Bevisen blir allt tydligare och kommer att förvärras för varje år. Det är för sent att stoppa den men än kanske vi kan mildra dess effekter. Annars kommer alla snart att vakna upp till insikten att det är kört.

ANNONS

Hoppet står nu till att svenska folket är klokare än företrädarna för de stora politiska partierna och de dominerande medierna. Om många röstar på de små partier som har förstått att klimatkrisen är värre än alla andra kriser, så stärks deras kraft att driva en klimatpolitik som gör skillnad. Ju fler röster de får desto mer tvingas de stora partierna att vässa sin klimatpolitik. Kan en sådan omsvängning ske innan det är för sent? Innan klimatmardrömmen blir en sanndröm? Låt oss inte ge upp hoppet än!

Lena Jarlöv

Skärkäll, Hamburgsund

ANNONS