Klimatkrisen är inte något banalt

Flygplan släpper ut hela 74 000 gånger mer koldioxid än vad tågen gör.

ANNONS

Replik till Roger Johansson 20 mars

LÄS MER:Jag känner ingen flygskam när jag flyger till Venedig

Klimatkrisen är så långt ifrån ett banalt område vi kan komma. Det är ingen nyhet att plasten i haven är ett problem, det är gamla nyheter att isarna smälter och isbjörnen dör ut. Men vad gör du åt det?

Flygplan släpper ut hela 74 000 gånger mer koldioxid än vad tågen gör. Det är fakta som är obehaglig att läsa. En resa till Thailand släpper ut 8 ton växthusgaser. När man flyger till en destination som ligger långt bort, så stiger planet högre upp vilket bidrar till att utsläppen dubblas. Bilresan till Åre släpper ut 200 kg, men tar du tåget släpps det ut 35 kg växthusgaser. Vad väljer du? Jonas Åkerman arbetar som transport och miljöforskare vid KTH, han menar att flygresandet är en stor miljöpåverkan som inte kan gå ihop med de klimatmål som finns i dag.

ANNONS

Greta Thunbergs miljökamp är enastående, skolstrejk för klimatet är känt över hela världen och unga strejkar nu på alla ställen utom i Antarktis. Men det dröjer nog inte länge innan de hoppar på tåget de också. Blott 16 år, men redan en ikon om att våga göra förändring och agera. För mig är hon ingen banal tonåring som Roger Johansson uttryckte det i "Jag känner ingen flygskam när jag flyger till Venedig." (Bohusläningen, 20 mars 2019) Jag tror inte hon vill att du ska känna skam utan öppna dina ögon och inse allvaret.

Miljöaktivisten Leonardo Di Caprio menar att det är bara att inse fakta, 2015 var det varmaste året någonsin och jordens temperatur fortsätter att stiga.

År 2020 är det år som Parisavtalet ska börja gälla, den globala temperaturökningen ska försöka hållas under två grader och om världen kan samarbeta ska siffran stanna vid 1,5 grad. Det är många som är kritiska till om de kommer fixa att ro i hamn sin vision. Jag vill säga att det beror på hur många som väljer att agera istället för att blunda.

Så! Skam bör du känna när dagen kommer och du ingenting gjort för att påverka situationen. För låt oss inse fakta, det är vår generation och kommande som måste se förödelsen.

ANNONS

Emilia Brodén