Fasadbelysning. Inte klimatsmart.
Fasadbelysning. Inte klimatsmart. Bild: Claudio Bresciani / TT

Kommunerna måste förbjuda all fasadbelysning

Massor av koldioxid kommer att släppas ut bara för detta oskick.

ANNONS

"Vi måste göra allt vi kan för att möta miljöhotet med global uppvärmning. Vi måste ta alla tillfällen att minska utsläppen av koldioxid till atmosfären, framförallt när utsläppen kommer från helt onödig användning.

Jag tänker på det snabbt accelererande oskicket att montera upp belysning på privata bostäder och villor, lampor som belyser enbart fasaderna. Det här fanns inte alls för några år sedan (bortsett från kommunens belysning av träd och sprängda bergsidor i centrum) men ökar snabbt nu. Den besparing i elkonsumtion som LED-lampor (lysdiod) gett oss riskerar att helt ätas upp av massvis lampor som brinner hela natten varje dygn året om, och bara belyser ett hus sidor.

ANNONS

Jag förstår att det är lockande för den nyblivne husägaren att skryta med sitt hus även nattetid. Jag förstår också att många faller för trycket från grannar med redan upplysta hus och själva sätter upp lampor. Därför kan inte privatpersoner få ta beslut i denna fråga.

Det här måste stoppas. Kommunen måste snabbt förbjuda all onödig fasadbelysning. Lampor för gångvägar och trottoarer måste förstås finnas, det är den onödiga belysningen som måste bort. Kommunen kan säkert omedelbart förbjuda all vidare användning och gå i spetsen för att andra kommuner gör likadant. Så snyggt det hade varit, Uddevalla gör en insats för miljön och stimulerar andra att följa med.

Gör man inget nu, kommer massor av el att gå åt för helt ny och helt onödig belysning. Massor av koldioxid kommer att släppas ut bara för detta oskick. Till på köpet kan man se många webbsidor rekommendera halogen istället för LED, vilket leder till än högre elförbrukning, kostnad och utsläpp.

Sedan är det ju en helt annan sak att även mörker har sin tjusning. Tänk så få barn som sett Vintergatan, Plejaderna, stjärnfall eller en komet idag. Att brotten skulle bli färre på grund av upplysning stämmer inte heller.

Christer

ANNONS

Uddevalla