Den senaste tiden har vi sett många läkare höja sina röster, uttrycker debattörer.
Den senaste tiden har vi sett många läkare höja sina röster, uttrycker debattörer. Bild: Stefan Bennhage

Läkare – hur lönekuvertet ser ut beror på vad ni röstar på!

Den senaste tiden har vi sett många läkare höja sina röster, uttrycker debattörer.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Ja läkare, ni förtjänar mycket mer! Det finns inga fina ord som betalar era räkningar, fritidsaktiviteter och resekostnader i vardagen. Vi förstår att situationen är frustrerande, och vi är redo att göra det som krävs för att bli den attraktiva arbetsgivare som Västra Götalandsregionen kan bli, för all vårdpersonal.

Den senaste tiden har vi sett många läkare höja sina röster på olika sociala medier och i debattartiklar. Läkarna skriver att lönesatsningarna som uteblivit för läkarna gör att viktig kompetens kan försvinna.

Vi är eniga, det får vara slut på kortsiktiga lösningar. Det kräver mindre snack och mer verkstad, och det handlar om politiska beslut. Vi vet att det kräver satsningar bortom två procent indexuppräkning som Moderatledningen senast för några veckor sedan presenterade. Därför gör vi socialdemokrater lönesatsningar på 1,1 miljarder i vår budget, med långsiktig planering för minst tre år framåt, som Moderatledningen röstade ner.

ANNONS

Det förpliktigar att lova högre löner och bättre arbetsmiljö. I praktiken visar Moderaterna som styrt regionen i åtta år att de nöjer sig med att regionen är strykklass och långt under rikssnittet som när det gäller löner till exempelvis läkarna. Mot bakgrund av de underbudgeteringar och nedskärningar som pågått för sjukhusen under de senaste åtta åren under M-ledningen är det inte mycket som tyder på en förbättring – snarare det motsatta.

Socialdemokraterna vill att all sjukvårdspersonal, inte bara vissa, i regionen har grundlöner som når minst riksgenomsnittet. För lite drygt två år sedan lyckades vi driva igenom införandet av en handlingsplan för att de vårdanställdas löner i Västra Götalandsregionen ska nå minst riksgenomsnitt. Det visade sig att av de 66 yrkesgrupper som finns i regionen låg då 44 under snittet för vad deras kolleger i andra regioner tjänar.

Att det nu är valår märks och nu har Moderatledningen vaknat och har gjort lönesatsningar som i första hand gått till sjuksköterskor och den personal som jobbar i dygnetruntvården. De blandar dessutom ihop konkurrenskraftiga löner och jämställda löner. Därmed blir inte insatserna rätt. Vi vänder oss också emot att arbetsgivaren gör ensidiga lönesatsningar till vissa yrkesgrupper, vi menar att det är en fråga för arbetsmarknadens parter – där politiken ska ge rätt finansiella förutsättningar för att lönerna ska gå att höja.

ANNONS

I vårt budgetförslag har vi gjort satsningar på konkurrenskraftiga löner, låglönesatsning till de grupper som ligger väldigt lågt och en särskild satsning på jämställda löner. Det är för dem som ligger lågt i jämförelse med andra yrkesgrupper med liknande utbildningslängd. Med andra ord – det blir lönesatsningar så att VGR kan börja konkurrera med andra regioner. Allt annat är ett underbetyg, och er frustration är befogad. Ni är 230 läkare som kan mobilisera er inför valet och få fler att rösta i regionvalet på de som värnar era villkor – även när det inte är valår. Socialdemokraterna kommer fortsätta ta kampen för vanligt folk. Regionen kan bättre!

Janette Olsson (S)

regionråd i Västra Götalandsregionen

Helén Eliasson (S)

kandidat till regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen

ANNONS